Noční vlci

Noční vlci Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Putinovi motorkáři? Noční vlci, vítejte! Demokracie zvládne i je

Bizarnost české politiky dosahuje level 3. Již dva týdny řeší media i oficiální místa průjezd konvoje motorkářů ruského vlasteneckého a proputinovského klubu Noční vlci. Správně by to ale mělo řešit výhradně vedení českých Hells Angels a dalších větších MC klubů.

 

Demokracie má řadu výhod. Například tu základní - poměřuje všem stejně. Alespoň teoreticky. Všichni mají stejná práva. A co není výslovně zakázáno zákonem či podzákonnou normou, je dovoleno.

V České republice se smí jezdit na motorce. Pokud máte zaplacenou dálniční známku, tak i na dálnici, na ostatních silnicích stačí mít platnou SPZ, zaplacené povinné ručení, techničák, řidičák a přilbu. Splníte-li tyto podmínky a chcete-li jezdit na motorce po schválených komunikacích, nesmí vám v tom nikdo bránit. Máte demokratické právo jezdit na motocyklu zcela bez ohledu na to, co si myslíte.

Česká demokracie je tak daleko, že přiznává stejná práva konzumovat demokratické vymoženosti nejen našincům, ale i cizincům - pokud mají platné vízum nebo státní příslušnost v zemi, se kterou máme bezvízový styk. Takže i cizinec, pokud je zde v souladu s našimi zákony, má demokratické právo řídit motorku a užívat ji na schválených komunikacích. A to dokonce i v případě, že je to Rus.

Přesto se již nějakou dobu řeší, zda sem „vpustit“ nebo „nevpustit“ konvoj ruského MC klubu Noční vlci. Důvodem je, že jsou to podporovatelé Putina, anexe Krymu a vzbouřenců v Doněcku a Luhansku. Nechtějí zde ale politicky agitovat, nýbrž uctít památku obětí druhé světové války.

Proto je naprosto skandální, že vůbec někoho napadá možnost sem Noční vlky nevpustit. Pokud budou dodržovat naše zákony, budou mít dálniční známky a přilby, mají plné právo konzumovat vymoženosti české demokracie jako kdokoliv jiný. To, že si někdo něco myslí, nesmí být důvodem k omezení jeho ústavně zaručených práv. Takže nepustit sem Noční vlky by znamenalo pokálet si naši vlastní demokracii a občanská práva.

Takže: Vítejte, Noční vlci! Zásadně s vámi nesouhlasím a nepřijdu vás přivítat s transparentem. Ale budu vždy hájit vaše právo přes Českou republiku mírumilovně projet. Jsem totiž, na rozdíl od vašeho Putina, demokrat.