Evropská komise hrozí Googlu pokutou 6 miliard eur

Evropská komise hrozí Googlu pokutou 6 miliard eur Zdroj: Archív

ANDREA HOLOPOVÁ: Evropská komise hrozí Googlu pokutou 6 miliard eur. Proč opravovat to, co dobře funguje? Není to fér

Jedna z nejprogresivnějších společností světa, Google, se měl podle Evropské komise provinit zneužíváním svého dominantního postavení a může tak od EU dostat pokutu až 6 miliard eur (150 miliard korun). Jenže Google přináší spotřebitelům spíše výhody a neměl by být trestán za úspěch.


Evropské komisi vadí, že má společnost Google na poli internetového vyhledávání podíl až 90 procent. Podle komise prý při vyhledávání upřednostňuje vlastní produkty. Googlu proto hrozí trest až ve výši 10 procent celosvětových tržeb, což je konkrétně 6 miliard eur.

Komisařka EU Margherete Vestager, která je z Dánska, k tomu uvedla: „Cílem komise je zajistit, aby společnosti, které působí v Evropě, ať už přitom sídlí kdekoliv na světě, uměle neupíraly evropským spotřebitelům co možná nejširší volbu a nedusily inovace.“

Google že dusí inovace? To asi nikdo nemůže myslet vážně. Naopak má u spotřebitelů úspěch právě proto, že dokáže vyhledávat to, co lidé chtějí, lépe než všichni jeho předchůdci.

Evropská unie si už léta vylepšuje rozpočet udělováním obřích pokut úspěšným firmám. Softwarová společnost Microsoft dostala od EU v roce 2013 pokutu 561 milionů eur (15 miliard korun) za to, že ve svém operačním systému Windows nabízela jen svůj internetový prohlížeč Explorer. Výrobce počítačových čipů Intel obdržel v roce 2009 pokutu ve výši jedné miliardy eur. Už v roce 2008 musel Microsoft zaplatit komisi 900 milionů eur.

Někteří lidé by šli ale v těchto pokutách ještě dál. Evropští poslanci na podzim požadovali dokonce rozdělení Googlu na několik menších společností. Tady už skutečně zůstává rozum stát.

Trestán by měl být někdo, kdo podvádí nebo škodí druhým. Google prostě jen poskytuje službu, o kterou má zájem nejvíce lidí. Komise by proto neměla opravovat to, co dobře funguje. Je dost věcí v samotné EU, které fungují špatně, a tak by si Komise měla spíš zamést před svým vlastním prahem.