Online registrace plateb je cestou k policejnímu státu

Online registrace plateb je cestou k policejnímu státu Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Online registrace plateb je cestou k policejnímu státu

Online registrace plateb je spolehlivá cestička k výraznému nárůstu policejní kontroly ve společnosti v horizontu tří, možná pěti let. Po válce proti korupci a nevýběru daní, která nakonec přinesla online registrace, totiž brzy nastane válka proti černé ekonomice.


Parlament nade vší pochybnost schválí zákon o online připojených registračních pokladnách. Opozice úplně směšně argumentuje náklady a buzerací drobných živnostníků. To je sice pravda, o buzeraci jde - ale mnohem důležitější než ona, je, že zavedení tohoto systému povede k masivnímu navýšení policejního dozoru ve společnosti.

Koaliční politici poukazují na příklad Chorvatska, kde prý přinesly registrační pokladny státu vyšší výběr daní, tedy zisk. Realita je ale taková, že další reakcí Chorvatů byl i přesun velké části drobného podnikání do sféry šedé ekonomiky, která s těmi jejich online generovanými registračními kódy pokladen dosahuje slušných 26 procent.

V Česku je tento poměr příznivější, máme spíše „západoevropských“ 16 procent. To však se zavedením registračních pokladen skončí, a my půjdeme na pětadvacet až třicet procent. Všichni ti drobní obchodníčci, kteří by museli registrační online pokladny pořídit, vrátí živnostenský list, přihlásí se na úřadu práce, a přejdou do pozice řemeslníka či obchodníka načerno, „bez papírů“. Vždyť ono takových řemeslníků a hospodských bez papírů v nejspodnějším patře ekonomiky existuje už dnes dost. Se zavedením pokladen to bude každý druhý.

Hned jak se tato tendence projeví, což odhaduji v horizontu tří, nanejvýše pěti let, tak bude stát muset (stejně jako dnes v případě korupce) bojovat s černou ekonomikou. A to bude představovat možné navýšení policejního dohledu.

Online registrační pokladny jsou tedy otevřenou bránou pro šedou ekonomiku a její nárůst je otevřenou bránou pro ještě větší profízlovanost společnosti. Je to záměr současné věrchušky, nebo mimovolný vedlejší efekt? Je to jedno, protože v obou případech je to prostě malér.