Pracovní nabídka snů, kterou můj syn nikdy nedostane

Pracovní nabídka snů, kterou můj syn nikdy nedostane Zdroj: profimedia.cz

Pracovní nabídka snů, kterou můj syn nikdy nedostane

Zdravím vás, mladý muži. Děkujeme vám, že jste si na naše dnešní setkání udělal čas. Nepochybuji o tom, že člověk vašeho kalibru je doslova zavalený pracovními nabídkami. Takže mi dovolte, abych vám jménem naší společnosti řekl, jak obrovskou radost máme z toho, že si s vámi můžeme dneska osobně promluvit.


Upřímně řečeno, když jsme obdrželi váš životopis, prakticky nám všem vyrazil dech. Zjištění, že nemáte naprosto žádnou pracovní zkušenost, je prostě a jednoduše úchvatné. A ta představa, že jen uvažujete o možnosti, že se naše firma stane vaším úplně prvním zaměstnavatelem! Je to pro nás skutečně obrovská čest.

Dále jsme si v oddíle „zájmy“ ve vašem životopise okamžitě všimli konstatování, že jediné, co vás baví, je „hraní počítačových her“. Ani vám nedokážu říct, do jaké míry vás tento specifický zájem dokonale kvalifikuje pro práci v naší společnosti. Protože pokud se rozhodnete přijmout naši nabídku, tohle bude přesně vaší jedinou celodenní pracovní náplní u nás.

A když říkám „celodenní“, tak pochopitelně myslím jen to, že délka vaší pracovní doby bude záviset jen a jen na vašem rozhodnutí. Bude výhradní záležitostí vaší volby. My určitě nejsme ten typ zaměstnavatele, který by svým zaměstnancům diktoval přesnou pracovní dobu. Jak tak odhaduji, vy si asi rád přispíte, nemám pravdu? Řekněme do 10 až 11 hodin, nebo ještě později? Chci vás ujistit, že pro nás tohle nebude vůbec žádný problém. Jsme nesmírně rádi, když naši zaměstnanci přicházejí do práce dokonale odpočinutí.

Taky jim chceme zajistit veškeré pohodlí. Ani nevím, zda raději sedíte na typické židli u typického pracovního stolu. Pokud ano, určitě to dokážeme zařídit. V našich kancelářích jsme se sice zbavili téměř všech stolů a židlí a nahradili je pohovkami, na nichž si naši zaměstnanci mohou skutečně pohovět. Také jsme speciálně instalovali otočné stojánky, na něž si můžete svůj laptop pohodlně umístit tak, aby vám dokonale vyhovoval při hře vleže. Samo sebou stojánky mají i nápojové držáky a výsuvné tácky na misky s čipsy, oříšky či jinými pamlsky.

Tohle pochopitelně platí jen do té míry, pokud se vám vůbec bude chtít každý den absolvovat cestu do práce. Pochopitelně můžete pracovat i doma, jestliže vám to lépe vyhovuje. A tady vlastně spekulujeme o tom, zda vůbec chcete pracovat v určitý den. Jistě pochopíme, budete-li potřebovat některý den prostě „vypnout“. Nebo třeba celý týden. Nebo i měsíc. Samotná jistota, že vás máme na výplatní listině, je to jediné, co skutečně potřebujeme, bez ohledu na to, kde v daný okamžik jste či co děláte – nebo neděláte.

Chci vám také poděkovat, že jste ke svému životopisu přidal i kopii maturitního vysvědčení. V tomto ohledu vaše známky dokonale odpovídají požadavkům naší firmy. Vidím, že máte trojku z češtiny. To je ale perfektní! Zjišťujeme totiž, že pár pravopisných chyb či stylistických neobratností ve firemní korespondenci zákazníky jen doopravdy uvolní a naladí. Když například dostanou dopis s oslovením „Mylí pane“, okamžitě si uvědomí, že nejsme ten typ společnosti, jež by se chlubila svou intelektuální nadřazeností.

A pokud jde o tu vaši čtyřku z dějepisu! Máte naše sympatie, fakticky. V naší firmě se zaměřujeme jen a jen na budoucnost, v žádném případě se neobracíme do minulosti. Určitě nepotřebujeme člověka, co má hlavu plnou vědomostí o všem možném, co se stalo. To jsou lidé, kteří vždycky odmítají jakýkoliv nový nápad jenom proto, že už dřív párkrát nevyšel.

Takže si myslím, že jedinou otevřenou otázkou zůstávají vaše platové požadavky. Teď jen vystřelím cifru a vy si laskavě uvědomte, že je to jen první nabídka. Vešlo by se vůbec deset miliónů korun za rok do vašeho očekávaného platového rozpětí? Pochopitelně plus běžné výhody a firemní auto. Nemusíte se rozhodnout teď hned. Dejte si klidně na čas. Moc vás do firmy chceme. Dnes má spousta společností hodně volných míst a existuje jen pár lidí s vaším talentem, schopnostmi a dovednostmi, co by taková místa zaplnili.

Jo a mimochodem, nemyslím si, že by to bylo vůbec možné, ale není náhodou mezi vašimi oblíbenými počítačovými hrami i World of Warcraft? Doopravdy? Že je to vaše nejzamilovanější? No teda! To je neuvěřitelné. To mě podržte. Pak asi budeme muset svou platovou nabídku zdvojnásobit!

Text původně vyšel v tištěném Reflexu č. 14/2015.