Neporodila jsem své děti, aby je odvedla armáda.

Neporodila jsem své děti, aby je odvedla armáda. Zdroj: profimedia.cz

Neporodila jsem své děti, aby je odvedla armáda. Skutečně se čeští ministři pomátli?

Byla jsem šokována, když jsem se dozvěděla o novele zákona o branné povinnosti, kterou 8. dubna schválila vláda. Armáda tuto změnu odůvodnila tím, že chce mít přehled, koho povolat v případě ohrožení. Novela by měla nabýt účinnosti 1. ledna příštího roku. Osmnáctiletí by tedy měli jít k odvodu v roce 2017. Změna by se měla týkat i žen. A já mám občas pocit, že čeští ministři se asi pomátli.

Zatímco tendence vyspělých států jednoznačně směřují k profesionálním armádám, u nás půjdeme opačným směrem a začneme odvádět i ženy. Mezi země, které počítají s aktivní účastní žen v armádě patří například Izrael, jenže tam se skutečně téměř permanentně válčí. Dále Kuba, Severní Korea, Malajsie a nově také genderově vyvážené Norsko. Opravdu necháme osmnáctileté dívky podrobovat se ponižujícím vyšetřením a výslechům ohledně jejich fyzického a psychického stavu? Skutečně si naše vláda myslí, že osmnáctileté slečny nám ve válečném konfliktu nějak pomohou?

Úloha žen byla od pradávna přeci jiná, byli to muži, kteří bránili se ctí a hrdostí svou vlast a rodinu. Copak se vláda zbláznila? Tlak na rovnoprávnost za každou cenu, při popírání jednoznačných genetických rozdílů, kvóty na vedoucí funkce a teď povinná branná povinnost i pro dívky? Kam až to zajde?

Ženy, které mají fyzickou zdatnost, chuť, dravost, odvahu a předpoklady, aby byly schopny zastřelit jinou ženu, muže, či dítě, takové u nás určitě najdeme. A pro tyto ženy bylo vždy ve vojenských složkách místo. Jak ale odvádět drobné, sotva padesátikilové dívky? Budoucí matky? Skutečně chceme popřít to, co dělá ženu ženou, tedy něhu, laskavost, křehkost a citlivost? Skutečně ji chceme navléknout do uniformy, dát na záda čtyřicetikilovou výstroj a učit ji ze zákopu střílet na domnělého nepřítele?

Válka, to dnes nejsou jen vojáci s puškou a granátem. Abychom ve válečném konfliktu měli šanci přežít, potřebujeme skutečné profesionály s velmi dobrým výcvikem a kvalitním vybavením. Bez slušného rozpočtu, vycvičených vojáků a špičkového arzenálu jsou proto povinné odvody naprostým nesmyslem.

Z mnoha komentářů politologů a politiků lze vyčíst, že se ocitáme na prahu válečného konfliktu. A to jen kvůli vyvolaným sporům mocí opilých bláznů. V případě, že by se dnešní situace vyhrotila až k bojům, skutečně by nás odvody sotva dospělých dětí spasily? Že dívky budou ve velkém střílet nepřítele, na kterého jim někdo ukáže?

Jako matka dvou dětí bych ráda vládním představitelům vzkázala, že já neporodila svou dceru k tomu, abych ji nechala někde bojovat. Neporodila jsem k těmto účelům ani svého syna. Mé děti se nestanou masem pro kulky! Pokud se chcete střílet pro nějaké „vyšší zájmy“, tak beze mě a mojí rodiny.

Autorka je členkou Strany svobodných občanů.