Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Program oslav v Moskvě je znám. Zeman nejde na přehlídku, může být ale viděn se separatisty

Program oslav 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě je znám. Zveřejnil ho na svých webových stránkách ruský organizační výbor. Upozornila na to například agentura ČTK. Jenže z programu plyne, že prezident Miloš Zeman se tam skutečně ocitne v nesmírně podivné a v mnoha směrech zcela nepřijatelné společnosti. Jeho účast tak může jít přímo proti českým národním zájmům.

V ruském hlavním městě jsou na oslavách podle oficiálního sdělení ruské strany očekáváni nejvyšší představitelé České republiky, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Kypru (prezident Nikos Anastasiadis potvrdil účast zatím jako poslední), Řecka, Indie, Číny, Jižní Afriky, Vietnamu a Kuby. Ale také severokorejský diktátor Kim Čong-un a dokonce šéfové separatistické Abcházie a Jižní Osetie i vůdci povstaleckých území na východě Ukrajiny. Tedy všechno území, které nikdo neuznává a na jejichž obsazení se podílela ruská armáda.

Co tam bude Miloš Zeman v podobné společnosti dělat?

Jak už řekl, Kim Čong-unovi nepodá ruku. A vůdcům separatistů z Abcházie, Osetie a východní Ukrajiny ji podá? Nebo je bude také ignorovat? Kde se v tom případě bude vlastně Zeman při pobytu v Moskvě nacházet, aby se vyhnul všem možným problémům?

Dnes Pražský hrad oznámil, že česká hlava státu nepůjde na vojenskou přehlídku. Na ní může být k vidění i technika a vojáci, kteří okupovali Krym a pomáhali rebelům na Ukrajině.

Uskuteční se ale ještě slavnostní recepce, kterou Vladimir Putin v Kremlu uspořádá pro válečné veterány a účastníky vojenského defilé. Účastníci jsou přesně kdo? Navíc na něčem podobném budou jako hosté zcela jistě také nejrůznější pofiderní postavy. Třeba lidé, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. Kolem těch se může Zeman mihnout? Pokud ano, co udělá? Jistěže, za dveře Kremlu nebude moc vidět, ale proč podstupovat takovou nedůstojnou komedii?

Program hlavního dne oslav uzavře sváteční koncert. A opět. Zahraniční a ruští hosté budou jistě přítomni. Tam by mohl vzít český prezident zavděk běloruským autoritativním vůdcem Lukašenkem. Místečko vedle něj dnes už vlastně nemusí být tak problematické…

Prezident Zeman se v Moskvě nebude podle zveřejněného programu moci úplně a bezvýhradně vyhnout pofiderním a nepřijatelným politickým postavám.

Prezident se v Moskvě sejde se slovenským premiérem Ficem, který je stejně proruský a proputinovský jako Zeman. A pak bude popíjet se svým kamarádem komunistickým velvyslancem Vladimírem Remkem? To by byla ještě ta lepší možnost.