Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Ľubomír Kotrha

Němcům došla s Řeky trpělivost - 60 procent chce jejich odchod z eurozóny

Němcům došla s Řeky trpělivost. Přestože kancléřka Angela Merkelová a berlínská vláda už několik let zachraňují Atény před krachem a posílají do černé dluhové řecké díry další a další miliardy eur, co je moc, to je moc. Neschopnost a malá ochota řeckých kabinetů i obyvatel řešit situaci a neustálé verbální útoky na Němce, se samozřejmě projevují ve změně názorů. Proto obyvatelé nejsilnější evropské země už Řecko nechtějí v eurozóně.

Podle výsledků průzkumu renomované britské agentury YouGov si až 58 procent Němců přeje, ať Řekové opustí prostor se společnou evropskou měnou. Výzkum byl proveden v polovině března. A výsledky jsou pro Řeky čím dál horší. V první polovině února totiž chtělo jejich odchod 48 procent Němců.

Podle autorů průzkumů jsou už Němci unaveni z nekonečných neplodných jednání a neochoty Řeků něco zásadního udělat. Jak se ukázalo, ani 300 miliard eur ze společných peněz EU situaci nevyřešilo. Atény pod silně levicovou vládou, kterou vede strana Syriza, naopak na Berlín stále více útočí.

Nejenže země nechce splácet dluhy, ale mnozí řečtí politici neustále opakují, že Němci mají tomuto zkrachovalému a nevýkonnému státu zaplatit válečné reparace za druhou světovou válku. A nechtějí málo – skoro 300 miliard. Navíc kancléřka Merkelová je v řeckých médiích často zobrazována v nacistické uniformě. Je jasné, že podobně nepochopitelný postup Řeků nemohl zůstat trvale bez odezvy.

Tlak na odchod Řeků z eurozóny přitom není pouze záležitostí některých skupin Němců. Myslí si to u našich sousedů lidé všech věkových kategorií a všech politických stran. Dokonce odchod už požadují i podporovatelé vyloženě levicové strany Die Linke, která má blízko k Syrize. Nemluvě o sociálních demokratech z SPD, kde už Řeky „nemusí“ dvě třetiny jejich voličů.

Zda ale Německo skutečně zatlačí na EU a pošle Řeky tam, kam dávno patří, tedy do bankrotu, se pořád neví. Mezitím se premiér Alexis Tsipras v Moskvě paktoval s Vladimirem Putinem a rozbíjel dál jednotu Evropské unie. A Brusel, Berlín, Paříž i Praha se na to pořád jen koukají a koukají…