Nádraží Veleslavín

Nádraží Veleslavín Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Eskalátor v nové stanici metra chybí - jsme otroky evropských dotací a hlouposti

Protože se ta zpráva držela na zpravodajských serverech 1. dubna, mnoho lidí si myslelo, že jde o aprílový žertík. Byla to ale bohužel pravda. Na nové stanici pražského metra Veleslavín, která bude hlavním přestupem při cestě na letiště, chybí jeden eskalátor. Bez většího povšimnutí ale zůstala informace, že změna projektu není možná kvůli dotačním pravidlům EU. Jsme tak vlastně otroky evropských dotací.

Letiště Václava Havla pak v tiskové zprávě uvedlo, že „počínaje 8. dubna bude cestujícím u stanice metra Nádraží Veleslavín k dispozici služba portýra, která jim bude pomáhat se zavazadly a směrovat je k zastávce autobusové lince č. 119.“

Letiště prý požadovalo, aby pražský Dopravní podnik zahrnul eskalátory do projektu, ale údajně už bylo pozdě, když už byl projekt v běhu. Podle předpisů na délku 32 schodů není nutné eskalátor budovat, citoval pak mluvčího dopravního podniku web Echo24.cz.

Zdá se, že jeden nesmysl zde přebíjí druhý. Nikdo snad nepamatoval na to, že se zde budou ve velkém pohybovat cestující se zavazadly, kteří míří na letiště? Pak by byl eskalátor vhodný i na deset schodů.

Praha dala za novou část metra trasy A o délce čtyř stanic zatím 20 miliard korun. Město chtělo na stavbu získat evropskou dotaci ve výši 7 miliard, její přidělení je ale kvůli mnoha účetním a úředním podmínkám pořád nejisté. A souvisí to i s eskalátorem. Ten by stál asi 20 milionů, ale do projektu nelze v průběhu stavby zasahovat, protože by to „ohrozilo“ čerpání evropské dotace. Server idnes.cz k tomu naspal: „Dodatečné zařazení eskalátorů by mohlo ohrozit čerpání evropské dotace na nový úsek. Pravidla totiž podobné změny po dobu pěti let vylučují.“

Nedůstojná kauza s chybějícím eskalátorem ukazuje, jak se stáváme rukojmími evropských dotací. Kdybychom nemuseli do Bruselu tolik peněz posílat, mohla by Praha mít dost peněz na stavbu metra a nemusela by vysvětlovat, proč nemůže dodatečně zařadit do stavby jeden krátký eskalátor. Dotace nám zkrátka ukazují svoji odvrácenou tvář.