Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nová petice: Pane prezidente, zůstaňte v Moskvě!

Podle zpráv ruských médií je v Moskvě na oslavách výročí konce druhé světové války potvrzena přítomnost prezidentů Česka, Severní Koreje, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Indie, Číny, Jižní Afriky, Vietnamu a Kuby, a šéfů separatistické Abcházie, Jižní Osetie, Luhanska a Doněcka. Co se dá z toho vyvodit?

 

Prostý výčet domovských zemí hostí, kteří přislíbili Putinovi účast, ukazuje, že jsme se naprosto vymkli (tedy Miloš Zeman) všem spojeneckým vazbám, vybodli jsme se (opět Zeman) na EU, NATO i západoevropský civilizační okruh, a zařadili se do dlouhé řady nedemokratických či dokonce mezinárodně neuznávaných divnozemí.

Můžeme se rozhodnout, zda jako stát máme blíž k Bělorusku, Číně, Severní Koreji a Kubě, což jsou komunistické země. Nebo zda si Miloš Zeman myslí, že bychom se měli spíše srovnávat s Indií, Jižní Afrikou a dalšími pseudodemokratickými kleptokraciemi. Anebo zda cítí zemi, jíž je prezidentem, někde ve spolku mezi Jižní Osetií a údajnou Doněckou lidovou republikou, které nikdo neuznává.

Nejde o žádnou novinářskou přecitlivělost ani o instinkty pražské lumpenkavárny. Lidi včetně těch mimopražských jsou už na Zemana tak naštvaní, že pan Josef Svoboda z Frýdlantu nad Ostravicí založil petici „Pane prezidente, zůstaňte v Moskvě. Přispějeme Vám na pobyt.“. Píše se v ní mimo jiné v otevřeném dopise Zemanovi: „Vaši podporu expanzivních snah Ruska považujeme za nepochopitelnou, nesprávnou a neomluvitelnou. Pokud jedete do Moskvy, rezignujte na svou funkci a už tam zůstaňte!“

V plném znění petici naleznete zde!

Já hrdě přiznávám, že jsem ji podepsal jako jednaosmdesátý. Za to dostanu po všelidovém povstání proti Zemanovi zlaté hodinky. Seznam moskevských hostů totiž ukazuje, že z nás Miloš Zeman dělá rozvojovou zemi.