Čtvrteční útok členů islamistických somálských milic Šabáb na univerzitní areál v Garisse

Čtvrteční útok členů islamistických somálských milic Šabáb na univerzitní areál v Garisse Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Vraždící islamisté v Keni ukázali, že se snaží vyvolat velkou náboženskou válku s křesťany

Další odporný teroristický útok islamistů v keňském městě Garissa by při náhodném a rychlém čtení mohl vypadat jen jako jeden z mnoha, který se v ničem neliší od jiných zbabělých atentátů. Přesto v sobě skrývá prvky, které jsou pro nás varující. Radikální islamisté se snaží navodit pocit, že muslimů se vlastně jejich řádění tolik netýká, ale že jde o boj proti satanskému křesťanství.

Čtvrteční útok členů islamistických somálských milic Šabáb na univerzitní areál v Garisse začal podle místního listu Daily Nation tím, že bojovníci napadli univerzitní mešitu, záhy poté ale vtrhli do jedné ze čtyř budov kolejí, v nichž spaly stovky studentů. Podle očitých svědků kolem sebe nejdříve bezhlavě stříleli. Jenže pak útok zpomalili a své oběti si velmi pečlivě vybírali. Postupně otevírali jednotlivé pokoje a studenty (většinou se jednalo o budoucí učitele) nutili recitovat verše z Koránu. Muslimy, kteří to svedli, pak propustili. Křesťany na místě zabíjeli. Představa, že muslim nedokáže citovat Korán a proto ho také zabijí, nahání ovšem také hrůzu.

Stejný postup už ale džihádisté použili při teroristických útocích na jiných místech v Keni, například při vraždění na pravidelných autobusových linkách. V těchto případech podrobili cestující dlouhým výslechům a nemuslimy prostě na místě popravili.

Zvláštní na tom je, že muslimští svědkové podobných masakrů většinou tyto ukrutnosti důrazně nekomentují, jako kdyby život křesťana neměl stejnou cenu. Je to podobná situace, jako když se muslimové někdy snaží omlouvat s použitím nejrůznějších nesmyslů útoky z 11. září 2001 na Ameriku či ataky na Židy v Izraeli.

Je to samozřejmě životní omyl mnoha muslimů, protože radikálové se nakonec nezastaví před ničím a kvůli svému fanatismu budou zabíjet kohokoli. Muslim, nemuslim.

Útoky v Keni také popírají oblíbené tvrzení západních intelektuálů, že přece nejde o žádnou náboženskou válku a vlastně ani nejde o islám. Jde a to dokonce v první řadě. Právě v Keni se snaží teroristé náboženskou válku vyprovokovat. Podobná po desetiletí sužovala Súdán a nakonec vedla k rozpadu tohoto kdysi největšího afrického státu.