tomio okamura

tomio okamura Zdroj: Profimedia

VILIAM BUCHERT: Soumrak nad Okamurou, množí se otazníky kolem peněz hnutí Úsvit

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se mění v „Soumrak s podezřelými čachry bez Tomia Okamury“. Jak Okamura, tak poslanec Radim Fiala, byli v úterý vyloučeni z poslaneckého klubu Úsvitu. Hnutí také vypovědělo smlouvy na osobní propagaci svého zprofanovaného, ale kdysi charismatického vůdce. Množí se totiž další a další podezření, že s penězi hnutí se nenakládalo tak, jak mělo.

Vedení hnutí dokonce žádá, ať Okamura vrátí přes tři čtvrtě milionu korun, které mu dluží. Podle poslance Štětiny šlo v minulosti přes najaté firmy jen na propagaci samotného Tomia Okamury pět milionů korun. Na účtu má prý teď Úsvit ale jen necelých 13 tisíc. Kde je zbytek peněz, není jasné. Tvrzení různých členů rozhádané strany stojí zcela proti sobě.

Případ Okamura je přitom od samotného počátku jeho vstupu do politiky poměrně jasný. Vše vypadá na byznysový projekt, který měl takzvané politické krytí. Ostatně pohyb některých členů Věcí veřejných, které sehrály v české politice v minulých letech velmi neslavnou roli, o tom svědčí také.

Okamura dokáže hovořit neustále a velmi rychle o všem a stavěl se do role protestního vůdce, který se rozhodl vypořádat s korupcí ve veřejném životě i politice. Jak ale jde čas, tak stále více se ukazuje, že jedním z těch „problémů“ je především on sám.

Ne, že by to bylo nějaké velké překvapení. Tomio Okamura jen použil stejný trik, který je už léta známý a obehraný. Vsadil na naivitu zklamaných a nepořádky znechucených voličů. A opět to vyšlo. Tedy na chvilku to vyšlo.

Jistě bude ještě nějakou chvíli bojovat a předvádět se ve sněmovně, protože jeho poslanecký mandát mu nikdo ještě dva a půl roku nevezme. Uslyšíme od něj mnoho silných slov, uslyšíme jeho hluboký hlas a uvidíme ustaranou tvář, s kterou nám bude sdělovat, co všechno chtěl udělat lépe. Věřit mu ale nemůžeme ani slovo. Soumrak střídá Úsvit.