Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Tomáš Tesař

Vietnamci budou demonstrovat v Praze. Proti Číně, kterou považují za nebezpečnou

Symbolické místo země, pražské Václavské náměstí, čeká v neděli od 13 hodin neobvyklá demonstrace. Pořádá jí „Organizace vietnamských vlastenců v České republice“ a bude to podle nich protestní akce proti čínské okupaci části vietnamského území. Zajímavé je to tím, že naše vláda se snaží být k režimům v Číně i Vietnamu vstřícná, ale tyto země provází dlouholetá vzájemná nenávist.

Organizace vietnamských vlastenců tvrdí, že Čína se „dopustila okupace části vietnamského území a ostrovů na Vietnamském východním moři a buduje stavby na nelegálně obsazených ostrovech, aby se změnily na čínské vojenské základny, což vážně ohrožuje mír v jihovýchodní Asii.

V tiskovém prohlášení k demonstraci se doslova píší: „Z historie my Vietnamci víme, že Číňané se nikdy nevzdali touhy ovládat Vietnamce, zejména se  snažili  loupežně  získat  území,  ostrovy  Vietnamu  a  neustále  staví  své  stavby  v  moři,  aby realizovali  své  úmysly  přivlastnit  si  postupně  celé  Vietnamské  východní  moře  (zde  nazývané Jihočínské moře). Navíc se snaží ničit rozvíjející se vietnamskou ekonomiku. Z historických zkušeností my Vietnamci víme, že Číňanům se nedá věřit.“

Kromě demonstrace na Václavském náměstí předají v neděli odpoledne zástupci shromáždění petici čínskému velvyslanectví v Praze.