Volby

Volby Zdroj: ČTK / Petr Sznapka

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Vzpoura psychiatrů: V Česku mohou nově volit i idioti

Dozvěděl jsem se tak okouzlující drb z prostředí pražských psychiatrů, že se o něj musím podělit, aby se myšlenka snadněji šířila i do krajů.

Nový občanský zákoník zrušil obecnou způsobilost k právním úkonům ve smyslu svéprávný - nesvéprávný, a psychiatři musí nově při posuzování způsobilosti k právním úkonům jasně rozlišovat a v posudku odpovídat na otázky jako: „Je schopen manipulovat s penězi?“ „Do jaké částky?“ „Je schopen uzavřít smlouvu?“ A mimo dalších pak také: „Je schopen volit?“

No a teď ten drb.

Mezi pražskými psychiatry se šíří móda psát při posuzování svéprávnosti i pacientům, kteří jsou v intelektovém pásmu (podle zastaralých termínů) debility, imbecility a idiocie jako odpověď na otázku jejich schopnosti volit velké a tučné - ANO. Je to forma profesního disentu, znechucení psychiatrů, vyjádření jejich hluboké důvěry v naše politiky a především spokojenosti s politickým životem v České republice.

Považuji tu myšlenku za nosnou a vyzývám psychiatry i z ostatních končin naší vlasti, aby zavedli podobnou praxi ve svých regionech. Například pod heslem „V Česku může volit každý idiot, je to fakt jedno“.