Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

PETR MACH: Hurá! Pravice se sjednocuje na zrušení daně z převodu nemovitosti

Může se zdát, že vicepremiér Andrej Babiš převzal jakoukoliv iniciativu a tápající a opuštěný pravicový volič nemá moc na výběr. Konečně se ale objevují skutečná pravicová témata, na kterých se některé strany dokáží shodnout.

Zatímco Svobodní mají zrušení daně z převodu nemovitostí v programu dávno, nyní se za její zrušení staví i ODS. A to je dobře. Dříve sice občanští demokraté prosadili naopak její zvýšení, ale nyní se pravicové strany na této myšlence začínají shodovat.

Daň z převodu nemovitosti (dnes nazývaná daň z nabytí nemovité věci) znepříjemňuje život lidem, kteří kupují nebo prodávají byt, dům či jinou nemovitost. Poplatník musí zaplatit státu 4 procenta z ceny, takže když prodáváte byt za milion korun, dostane stát 40 tisíc. Do státní kasy takto lidé zaplatí asi 8 miliard korun ročně.

Je několik důvodů, proč by se měla zrušit zrovna tato daň.

Především je to opakované zdanění. Před nákupem bytu jste již zdanili svůj příjem, pak se platila DPH při prvním nákupu bytu. Platit daň znovu při každém převodu je další opakované zdaňování něčeho, co už bylo zdaněno.

Navíc tuto daň spravují stovky úředníků a náklady na její výběr jsou neúměrně vysoké. Těch osm miliard za to nestojí.

Daň odrazuje lidi od prodeje bytů. Aby byl trh s bydlením - a tím pádem také trh práce - pružný, musí tato bariéra zmizet. Pak si více lidí najde snadněji byt, jaký potřebují a umožní jim to snadnější stěhování za prací.

Stát z jedné kapsy majitelům nemovitostí bere, do druhé kapsy jim dává. Zrušme tedy i odpočet úroků z hypoték od základu daně. Daně se tím zjednoduší a budou spravedlivější.

Dnes máme populistickou vládu. Ministr Babiš sice tvrdí, že hnutí ANO je pravice, ale to není pravda, žádný důkaz pro to neexistuje. Nečekejme tedy od Babiše snižování daní a omezování dotací. Zázračná řešení typu "prostě to zařídíme" neexistují a stát nejde řídit jako firmu.

Starou dobrou myšlenku, že daně mají být nízké a že stát nemá přerozdělovat peníze ve prospěch jedněch a na úkor druhých, musí pravice u voličů znovu obhájit. Je dobře, že Svobodní a ODS v tomto začínají být ve shodě.

Petr Mach je předsedou Strany svobodných občanů a europoslancem.