Abdullah II

Abdullah II Zdroj: ČTK

Jordánský král europoslancům: Islámský stát je jako nacisté, nereprezentuje muslimy

Jordánský král Abdalláh II. dnes promluvil k poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku. Spatra a perfektní angličtinou. Představil se jako moderní státník a bojovník proti islámskému terorismu a vysloužil si za to potlesk poslanců všech stran.

Monarcha zdůraznil, že cílem teroristů z takzvaného Islámského státu není víra, ale politická moc. Expanzívní ideologii teroristů, kteří páchají zločiny ve jménu náboženství, přirovnal k nacistické ideologii, jež páchala za druhé světové války zločiny ve jménu národa.

Podle krále je potřeba obnovit ve vztazích mezi Evropany a muslimy vzájemný respekt. Urážky a islamofobie podle něj nejsou cestou vpřed. Zdůraznil, že pro něj a většinu muslimů je islám mírumilovnou vírou a i on své děti vychovává k respektu k druhým. Džihádisty z Islámského státu označil za psance a za menšinu, které se většina 1,6 miliardy muslimů musí postavit.

Abdalláh II. kritizoval nedořešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Mezinárodní společenství se podle něj musí zasadit o mírové uspořádání, a navíc budování dalších židovských osad na palestinských územích prý jen podněcuje extremisty.

Vyslovil se také pro prohlubování hospodářských vztahů mezi Evropu a Jordánskem. Podle něj extremismus bují tam, kde panuje ekonomická nejistota.