Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Babiš hovořil jako pionýr, jeho projev na sněmu ANO nepřerušil jediný potlesk

Očekávání byla velká, ale úvodní projev Andreje Babiše, vůdce ANO na pražském volebním sněmu hnutí, byl zklamáním. Jako kdyby mladý snaživý pionýr zabloudil ze školy na sjezd politické strany. Ostatně delegáti ani jednou projev nepřerušili potleskem, což se pravděpodobně na žádném sjezdu žádné strany ještě nikdy nestalo. 


Babiš se předvedl jako snaživý žák, ne jako vůdce. Byl příliš strojený, nehybný a myšlenkově naprosto nenápaditý.

Na to, že se občas ministrovi financí do projevů vkrádají slovenská slovíčka, jsme si už zvykli. Ale nejde si jaksi zvyknout na to, že neustále opakuje to samé, ať se nachází kdekoli a kdykoli. Opět nezaznělo nic nového a originálního, všechno jsme už slyšeli. Jako kdyby ANO přešlapovalo na místě, vpřed postupuje jen díky neschopnosti ostatních stran.

V projevu nebyly žádné emoce, bylo to odosobněné. Používat hloupé a lživé bonmoty jako Miloš Zeman, by bylo jistě nemístné, ale alespoň trochu nadsázky, uvolnění, užití metafory či přirovnání vylepší každý projev. Zvláště politický.

Možná se Andrej Babiš ještě na sjezdu projeví úplně jinak, ale už by to skutečně chtělo něco, co jedny voliče nadchne a druhé třeba naštve. Co ale s projevem, který ve vás nevyvolá vůbec žádné emoce? Plutí po hladině je politicky nevýrazné a do budoucna může spíše ANO hlasy odebrat.

Hnutí sice tvrdí, že spolupracuje s mnoha odborníky, ale vidět Babiše jak se celý projev velmi úporně drží pultíku a bez nějaké výrazné mimiky i pohybů sleduje své čtecí zařízení, svědčí spíše o něčem úplně jiném.

Pokud chce být Andrej Babiš českým premiérem, měl by na svých vystoupeních zásadním způsobem zapracovat. Abychom u toho neusínali a aby ho mohli jeho lidé někdy přerušit i potleskem. V sobotu dopoledne to byla hrozná nuda, s něčím podobným by Babiše ve starověkém římském Senátu vypískali. Může si o tom myslet, co chce, ale i forma je v politice důležitá.