Tunelový komplex Blanka

Tunelový komplex Blanka Zdroj: Archív

VILIAM BUCHERT: Komedie kolem pražského tunelu Blanka by už měla skončit! Mají padat hlavy, hodně hlav

Ne že by tu zprávu nikdo nečekal, ale stále více to připomíná absurdní scénky z filmů. Za ně by však už měl konečně někdo pořádně tvrdě zaplatit. Co se stalo? Praha opět odložila termín zprovoznění tunelu Blanka. Musí totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení. Nový termín otevření není znám.

Tak tuhle novinku dnes médiím oznámil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kabely poškodily přívalové deště a vlhké prostředí v tunelu, se kterým miliardové smlouvy s dodavatelem technologií nepočítaly. Je to sen, nebo pan radní jen neví, co by ještě vymyslel?

Smlouvy nepočítaly s vlhkým prostředím v tunelu? To myslí někdo vážně a vážně to i sděluje veřejnosti? On snad existuje nějaký tunel na světě (dobře, v písečných dunách by to zřejmě šlo), kde se nepočítá s vlhkostí? Snad se nějaký tunel v Evropě může stavět s tím, že nemá opatření vůči tomu, aby přívalové deště do systému staveb nepronikly? Pak je to nepochopitelný šlendrián a měla by to urychleně vyšetřit policie. Jsme v 21. století, a pokud s tím někdo nepočítal, tak máme nejenom mimořádně hloupé a neschopné stavební firmy, architekty, urbanisty a techniky, ale i zcela neschopné politiky na pražském magistrátu minimálně za posledních deset let.

Samozřejmě existuje i varianta, že celé je to jen pokračování nekonečného „dojení“ peněz od daňových poplatníků. Jiný pocit člověk ani mít nemůže, když se na taškařici kolem Blanky dívá.

Pražský magistrát dokonce ani neví, jak dlouho práce na opravách potrvají, kolik kabelů bude třeba vyměnit a kolik to bude stát. Prý to není jasné. A co jasné je? Že zatím stavba tunelu vyjde Prahu zhruba na 37 miliard korun. Pro srovnání — příjmy metropole na celý rok 2015 mají činit 41 miliard. Takže budeme mít skutečně pozlacenou Blanku, kde snad pojedou auta i bez benzínu v nádrži.

Otázka by proto neměla znít, kolik to všechno bude stát, ale kdo za to skutečně může.