Zdroj: archiv

ANDREA HOLOPOVÁ: Je nás 1,6 milionu a o euru jsme nemohli rozhodnout. Senátoři, postupujete nedemokraticky

Senát tento týden nepodpořil návrh ODS, aby se občané mohli v referendu vyjádřit o zavedení eura v České republice. Podle odpůrců návrhu už se o euru rozhodlo v referendu v roce 2003 při našem vstupu do EU. Já, a dalších 1,6 milionu dnes už dospělých lidí, jsme ale tehdy hlasovat ještě nemohli. A dnes bychom rádi a demokraticky rozhodli o naší budoucnosti. Je nedemokratické, že nám někdo nechce dát tuto šanci.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) představil tento týden v Senátu petici, kterou podepsalo před volbami do Evropského parlamentu na 40 tisíc občanů. V petici se požaduje, aby vláda vyjednala v Unii výjimku, podle které by zavedení eura bylo možné, jen když s tím vysloví souhlas občané v referendu. Tento požadavek ale podpořilo jen 16 senátorů, a tak neprošel.

Odpůrci referenda v Senátu argumentovali tím, že se přece už rozhodlo v roce 2003, kdy občané v referendu schválili vstup České republiky do Evropské unie a součástí podmínek vstupu bylo i zavedení eura. Tehdy hlasovalo skoro 3,5 milionu lidí pro vstup do EU a přes milion občanů bylo proti vstupu. Ti, kdo mluví o tom, že se už jednou provždy rozhodlo, však zapomínají na nás, kteří jsme hlasovat před dlouhými dvanácti lety nemohli.

V České republice žije 1,6 milionu lidí ve věku 18 až 29 let, kteří pro nízký věk nemohli v roce 2003 hlasovat v referendu o vstupu do EU.  Dnes jsou ale plnoprávnými občany a případné zavedení eura na ně dopadne stejně, jako na ty, kteří se před dvanácti lety vyjádřit mohli.

Argument eurooptimistů, že se už jednou rozhodlo, je ve své podstatě jasně nedemokratický. Každý rok totiž přibývá lidí, kterým je na základě tohoto argumentu nařízeno přijímat dávné rozhodnutí.

Jestli se zastánci eura dovolávají tehdejšího demokratického rozhodnutí v referendu o budoucím přijetí eura Českou republikou a domnívají se, že bývalý postoj veřejnosti se nemohl změnit, pak se nového hlasování spolu s námi novými voliči přece nemusí bát. Pakliže ale přední politici vědí, že voliči mezitím změnili názor (podle průzkumů tu lidi jasně euro nechtějí) a oni stále na euru trvají, tak se chovají zcela nedemokraticky.

Bohužel se zdá, že i mnoha politickým stranám je zcela jedno, že jejich mladí voliči nemohou rozhodnout o svém osudu.