Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Zákon o účtenkové loterii – novodobé estébácké praktiky?

Ministerstvo financí předkládá vládě nový zákon „o evidenci tržeb“. Budeme mít nově povinnost vzít si účtenku a kabinet bude z peněz vybraných od daňových poplatníků provozovat loterii, ve které bude lidem vyplácet na výhrách část vybraných daní zpátky. Je zřejmé, že zákon povede k udavačství nechvalně známému z dob reálného socialismu, na to my mladší ale nejsme zvědaví.

Ministerstvo navrhuje zákon, který nařídí lidem brát si vždy v obchodě - od hospod až po řemeslníky - účtenku. „Ten, od koho plyne evidovaná tržba, je povinen převzít účtenku,“ píše se v návrhu zákona na webu vlády. Povinen? Není přitom zřejmé, jaká sankce bude hrozit, pokud si účtenku nevezmete.

Tržby budou muset podnikatelé hlásit on-line finančnímu úřadu. Za nevydání účtenky zákazníkovi nebo za nezaslání informace o tržbě má hrozit pokuta až půl milionu korun a uzavření provozovny.

Agenti státu budou chodit ke kadeřníkům a řemeslníkům provádět „kontrolní nákupy“. „Orgán příslušný k prověřování plnění povinností při evidenci tržeb může za účelem zjištění plnění povinností uložených tímto zákonem provádět kontrolní nákup,“ píše se v návrhu zákona. Udávání podnikatelů, kteří ne vždy vydají účtenku, se tak může stát aktem pomsty mezi lidmi.

Účtenky bude losovat vláda a šťastlivcům populisticky rozdá výhry, to aby lid viděl, že bonzáctví se vyplácí a aby měl vládu rád za to, že jim rozdává dárky. To, že se tímto způsobem rozdávají vlastně jejich vlastní daně, už většině nedojde.

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček to trefně komentuje na serveru finmag.cz.: „Je to alibistické vytváření dojmu, že spotřebitel se postará o to, aby nezbední spoluobčané odváděli daně.“

Pro Reflex.cz návrh zákona okomentoval hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda: „Úspěch účtenkové loterie závisí do značné míry na velikosti výhry. Je-li malá, loterie skončí fiaskem, jako na Slovensku. V Portugalsku, kde se vyhrávají audiny, nebo na Tchaj-wanu, kde si vítězové přijdou v přepočtu na miliony korun, jde o úspěšný projekt. Stát by měl ale ideálně postupovat tak, aby se lidé odvodům daní vyhýbali naprosto minimálně, stanovit proto nízké sazby a hospodařit efektivně. Pak by žádných loterií nebylo třeba.“

Ministr financí Andrej Babiš je možná na metodu agentů a kontrolních nákupů zvyklý z minulého režimu nebo ze své firmy. Stát ale není firma a živnostníci nejsou jeho zaměstnanci. Je asi pravdou, že mnoho živnostníků nepřiznává tržby. Není se ale co divit, protože daně jsou tak vysoké, že kdyby je platili, tak jak stát chce, tak by jejich firmy často vůbec neexistovaly.