Z filmu Cesta ven

Z filmu Cesta ven Zdroj: cestaven.cz

VILIAM BUCHERT: Lvy sebral film o Romech - Cesta ven. Jenže nikdo na něj nechodil, proto nemá vliv

Nejvíce Českých lvů sebral včera večer film Cesta ven. Ponechme teď stranou režii, střih, kameru, hudbu či herecké výkony, to ať hodnotí odborníci. Podívejme se na Cestu ven pohledem jejího společenského a politického dopadu. A ten je zjevně „cestou nikam“. Přináší totiž pouze to, co už dávno známe. Žádný objevný pohled na složitý život Romů v něm není. I proto byl diváky ignorován.

Režisér filmu, Petr Václav, se záslužně věnuje otázce Romů. Ostatně už to udělal ve svém celovečerním filmu Marian z roku 1996. Problémem ovšem je, že Cesta ven kromě filmových akademiků, kritiků či médií, téměř nikoho nezajímá. V kinech nepřišlo na „nejlepší český film roku“ ani 4 tisíce diváků. Což je zoufale málo. Nepřišli ani Romové, ani bílá většina.

Znamená to snad, že problémy Romů neexistují? Nebo o nich jen nechceme slyšet, nechceme se na ně dívat? Samozřejmě, že existují, ale táhnou se už bez náznaku nějakého řešení celá desetiletí. Nikdo s nimi nedokázal pohnout - ani stát, ani samotní Romové, ani celá společnost. Situace se dokonce na některých místech zhoršuje. Romská ghetta a vyloučené lokality s tisíci lidmi jsou i ve 21. století ve vyspělé evropské zemi, jakou Česko je, realitou.

Ani vítězství Cesty ven na Českých lvech nic neovlivní. Přestože by podobné filmy měly mít alespoň nějaký vliv na dění ve společnosti, měly by otevírat diskusi a nabízet možná řešení, nestane se nic. Kolik asi úředníků, kteří se s romskou problematikou v práci osobně nějak potýkají, film vidělo? Podle prodaných lístků jen naprosté minimum.

O problému se proto nezačne v souvislosti s vítězným filmem hovořit a změny nenastanou.

Do kina nedorazili ani samotní Romové, kterých žijí v Česku statisíce. Nezajímá je to? Nemají na lístky? Nechtějí se dívat na věci, o kterých tuší, že nebudou dál řešeny? A co bílá většina? Má špatné svědomí? Nebo si skutečně až tak mnoho lidí myslí, že Romové si mohou za své postavení a problémy pouze sami?

Samozřejmě ještě existuje jedna možnost, proč na film Cesta ven v podstatě nikdo nepřišel. Je nekvalitní a nezajímavý. Filmoví kritici a akademici si to ale zjevně nemyslí. Takže kde vězí návštěvnický problém? Nejspíše v tom, že před problémy Romů si společnost zacpává uši a zavírá oči. A myslí si u toho, že se tím věci takzvaně „vysedí“. Nevysedí. Jen se zhorší. Z tohoto pohledu je pak i Cesta ven „cestou nikam“.