Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Štěpán Mareš

Putinovo rozpínání do Evropy mohou na Ukrajině ještě zastavit vojáci OSN

Prezident Petro Porošenko ve středu večer navrhl, aby demilitarizované nárazníkové pásmo mezi územími, které kontroluje jeho vláda a oblastmi obsazenými vzbouřenci, hlídali vojáci OSN. Je to asi jediná naděje, jak alespoň na Ukrajině zastavit ruské rozpínání Vladimira Putina.

Momentálně se na východní Ukrajině podle dostupných informací nestřílí. Až budete tento text číst, už to možná ale bude jiné. Předpokládejme však, že alespoň pár týdnů příměří vydrží. A že i Putin se potřebuje vydýchat, než začne další kolo své hybridní salámové invaze směrem na západ.

Pokud ten výdech nemá trvat jen pár týdnů, měl by se svět, a především OSN, okamžitě chopit výzvy Petra Porošenka k nasazení „modrých přileb“, mírových sborů OSN. Jedině tyto jednotky (i když jen s trochou štěstí) mohou zabránit dalšímu rozpínání Putina na Ukrajině.

Krym, Doněck i Luhansk jsou definitivně ztracené. To už bohužel víme. Aby ale Putin nevyrazil ještě na Charkov, nebo se nepokusil získat přístup z území povstalců - tedy jeho území - na Krym po zemi, může zajistit nejen mezinárodní dohled, ale jako nepostradatelná součást nového územního uspořádání na východě Evropy i masivní obranná linie ukrajinské armády mohutně vyzbrojené nejmodernější těžkou technikou.

Taková vojenská síla, která by pro vzbouřence s Putinem v zádech představovala skutečný vojenský problém. Zbraně bychom měli Ukrajině - nyní, když se přestalo střílet - dodat my, Evropská unie a USA. Pokud nebude Ukrajina silná, Putin půjde dál. Ničemu jinému než síle nerozumí.

A samozřejmě současně s tím musíme výrazně posílit vojenskou přítomnost NATO v zemích, které jsou bezprostředně ohroženy hybridním útokem na bázi zvenčí vyprovokované vzpoury ruské menšiny a vybavené ruskými vojenskými poradci. To je celé Pobaltí.

Ještě máme šanci zastavit Putina bez toho, aby se střílelo. Ale jenom tehdy, když budeme mít dost zbraní i morálky na to, abychom v případě potřeby opravdu účinně střílet mohli.