Dánsko truchlí

Dánsko truchlí Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Evropa se změnila na kontinent strachu. Islamisté už vlastně zvítězili

Je to strašně zvláštní - psát článek o tom, že v roce 2015 může uprostřed Evropy někdo přijít do naší redakce a vystřílet nás. Teroristé, jak se zdá, už zvítězili. Naše vlast se změnila na kontinent strachu.

 

Nepředkládám nějakou hlubokomyslnou analýzu, ale nabízím spíše varovný výkřik. Projev nesmírného údivu nad tím, jak se změnil svět. A jak zoufale málo máme s touto změnou možnost něco udělat.

Ve Francii vystříleli redakci humoristického časopisu, který nebyl o nic měkčí než Reflex. My si taky děláme srandu - podobně jako Charlie Hebdo. V Kodani stříleli na diskutující o svobodě slova. Tedy o tématu, do kterého se pouštíme neméně tvrdě než do zesměšňování všech iracionálních idolů včetně proroka Mohameda.

V dobách, kdy jsem psal o neonacistech, jsem byl zvyklý nést rizika. Byla to ale rizika představitelná, mířená od konkrétních známých nácků, rizika dejme tomu evropských rozměrů. I když plánovali i moji vraždu. To, jaké pocity cítím nyní, jsem ale ještě nikdy neprožil.

Podívejme se proto na možné symbolické cíle, které by si mohli islamisté, až se rozhodnou zaútočit v České republice, vybrat.

V prvé řadě je to prezident Miloš Zeman se svými protiislamistickými výroky. Má to ale háček: I když Zeman není ani zdaleka tak chráněnou osobou jako Barack Obama, zabít prezidenta je přece jenom logisticky těžké.

Druhý by připadal v úvahu snad poslanec Tomio Okamura - ale upřímně řečeno, nevím, jestli by si islamisté tak okrajového politika vůbec všimli.

Třetí symbolický cíl, nejméně chráněný, nejsnáze napadnutelný, je například Reflex. Komentáře Bohumila Pečinky či Viliama Bucherta o nebezpečí islamismu, analýza Jana Jandourka o sexuálním životě Mohameda, karikatury tohoto proroka od Štěpána Mareše. A samozřejmě i moje otevřeně proizraelské texty. Ano, i my jsme cíl. Podobně jako některé další redakce.

Nevím, zda k nějakému útoku islamistů někdy v České republice dojde, ale vyloučit to nemohou už ani naši sluníčkáři.

A tak se učím žít s touto představou. Zvykat si na něco podobného ve střední Evropě v roce 2015 je naprosto nečekané a já pořád nevím, jak se s tím srovnat.

To je také důkaz, že islamisté už vlastně zvítězili. Náš starý bezpečný svět je pryč a my začínáme žít v atmosféře strachu z toho, že nás někdo u nás doma zavraždí pouze proto, že jsme jiní než oni.