Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Profimedia.cz

Ministr Zaorálek: Nemáme informace o žádných Češích v řadách Islámského státu

Organizace Europol odhaduje, že v řadách barbarského Islámského státu bojuje kolem pěti tisíc lidí, kteří mají pasy členských států Evropské unie. O zhruba 2500 z nich mají tajné služby jednotlivých zemí informace. A mezitím se minimálně desítky džihádistů vrátily ze Sýrie a Iráku zpět na starý kontinent. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale mezi nimi nejsou lidé s českými pasy.

„Podle posledních informací nevíme o žádných občanech České republiky, kteří by bojovali v řadách Islámského státu, a nemáme ani zprávy o těch, co by se z takové mise vrátili k nám,“ řekl ministr Zaorálek dnes dopoledne na setkání s novináři v pražském Černínském paláci, sídle české diplomacie. Podle něj však patří problematika Islámského státu skutečně k vůbec nejdůležitějším věcem, jež v současnosti řeší zahraniční politika Evropské unie. Zaorálek k tomu říká, že se tento problém přitom bezprostředně v některých svých dopadech dotýká všech evropských států.

Také připomněl, že Česko se aktivně zúčastňuje boje proti džihádistům, například tím, že dodalo potřebnou munici Kurdům, kteří v posledních měsících poměrně úspěšně čelí útokům islamistů a podařilo se jim získat zpět i mnoho území. Naše diplomacie chce kromě humanitární pomoci dál spolupracovat i s vládou v Bagdádu. Už dlouho se hovoří o dodání letadel L-159. Ministr Zaorálek například navštívil také Arbíl, jenž je hlavním městem autonomní oblasti Irácký Kurdistán.„Téma Islámského státu bude také jedním z hlavních témat blížící se schůzky s prezidentem Zemanem o zahraničněpolitických otázkách,“ řekl dnes Lubomír Zaorálek. Schůzka se uskuteční 17. února odpoledne.