Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Všichni hovoří o míru a všichni u toho lžou, na Ukrajině se schyluje k velké válce

Vláda v Kyjevě hovoří o míru, ruská strana hovoří o míru a také separatisté na jihovýchodě Ukrajiny hovoří o míru. Mezitím se ale stále bojuje a o život přicházejí každý den jak vojáci, tak civilisté a schyluje se k velké válce. Západ s tím nic nemůže udělat a znepřátelené strany se domluvit zjevně nechtějí.  

Na Ukrajině podle tiskových agentur nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří. Moskva dnes z odpovědnosti za nové násilí obvinila Kyjev a vyzvala Západ, aby ukrajinskou vládu nepodporovala zamýšleným zpřísněním sankcí. Ohlásila také, že povstalci se rozhodli zlikvidovat palebné pozice ukrajinské armády.

Čím je chce zlikvidovat? Dělostřelectvem, tanky a další těžkou technikou. Kde tyto zbraně separatisté vzali? Jediná možnost je Rusko. Moskva však nadále odmítá, že by povstalcům dodávala zbraně a že by v Donbasu působili její vojáci.

"Jsme svědky pokusů o zmaření mírového procesu a toho, jak se znovu a znovu kyjevské vedení snaží vyřešit problém potlačením jihovýchodu za použití síly," prohlásil na tiskové konferenci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Očekáváme, že naši západní partneři neudělají nic, co by poskytlo Kyjevu dojem, že všechny jejich akce dostanou automaticky podporu Západu."

Západní státy naopak obviňují Rusko z podpory separatistů. Americký prezident Barack Obama po sobotním ostřelování přístavního města Mariupol, při kterém zahynulo 30 civilistů a další zhruba stovka utrpěla zranění, prohlásil, že za vyhrocenou situací na Ukrajině může Rusko, jeho zbraně a jeho vojáci.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se pak ohradil proti možnému zpřísnění sankcí, které nyní Moskvě hrozí. Dodal, že další pokus zvýšit ekonomický nátlak na Rusko bude „zcela zničující, neospravedlnitelný a naprosto krátkozraký“.

Lavrov dnes opětovně vyzval Západ, aby nevyvolával protiruskou hysterii, a prohlásil, že je bláhové čekat, že se separatisté bez odpovědi nechají ostřelovat vojáky. Také řekl, že rebelové zahájili akce s cílem „zlikvidovat pozice, ze kterých ukrajinské ozbrojené síly těžkými zbraněmi ostřelují rezidenční čtvrti“. Proč ale Lavrov hovoří za povstalce?

O novém útoku u města Horlivka již během dne informoval samozvaný vůdce doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. Ten prohlásil, že povstalecká operace v okolních vesnicích má za cíl ochránit civilisty před ostřelováním.

Moskva mezitím informovala, že do Donbasu vyšle v pořadí dvanáctý konvoj s materiální pomocí. Kamiony v úterý vyjedou z Moskevské oblasti do Rostovské oblasti, kde se podle ruského ministerstva pro mimořádné situace připojí ke koloně dalších nákladních vozů s pomocí, která se v regionu mezitím formuje. Zatím není známo, kdy konvoj do Donbasu dorazí.

Zásilky, které kolony ruských nákladních vozů opakovaně dopravují na východní Ukrajinu, Moskva označuje za humanitární pomoc. Kyjev ale Rusko obviňuje, že tímto způsobem zásobuje i vojenským materiálem separatisty. V pátek se na Rusko se žádostí o poskytnutí podrobného seznamu pomoci, kterou na Ukrajinu dodalo, obrátil Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN. Ten chce také vědět, jakým způsobem byl náklad na místě rozdělován.