Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Legalizace marihuany je hraní ruské rulety s vlastním zdravím

Kouření cannabisu čili konopí čili marihuany škodí. A ne že ne. Ujišťuje nás o tom londýnský ­profesor „narkomaniologie“ (addiction studies) a vrchní narkotikový poradce Světové zdravotnické organizace Wayne Hall, jehož čerstvá studie dokumentující dvacet let sledování náruživců sděluje mimo jiné tohle:

Šestina pravidelně cannabis kouřících teenagerů získává závislost, jejíž léčba je těžší než u „tvrdých“ drog, neboť je provázena stavy úzkosti, nespavosti, narušené chuti k jídlu a deprese. Více než polovina vyléčených se do půl roku k užívání vrací.

Časté užívání také brzdí intelektuální růst a více než zdvojnásobuje riziko psychóz, a to včetně schizofrenie. Způsobuje i pokles váhy novorozenců. Dlouhodobě časté kouření posiluje riziko bronchitidy, srdečních vad a rakoviny. „Hraní ruské rulety s vlastním zdravím,“ říká tomu profesor Hall.

Tak jo, uznávají dnes už i zastánci legalizace, celkové riziko lecčeho se tu zvyšuje 2,6krát. Prkotinka ve srovnání s dvacetinásobným rizikem rakoviny u tabákových kuřáků oproti nekuřákům, že. Nepochybně. Jenže to je asi tak něco podobného jako argument, že je správné zabíjet nožem jen proto, že někdo jiný někde jinde zabíjí kulometem.

Ale hlavním protiargumentem legalizátorů cannabisu jsou „vědecké důkazy nad pochybnost potvrzující jeho léčivé účinky“. Akorát těch je míň než důkazů o škodlivosti a týkají se jen několika účelů, jako jsou útlum bolesti, úleva křečí a léčba žaludečních potíží, pro něž už dávno existují léčiva účinnější.

Ale ohánět se léčivou blahodárností, když nám jde jen o kouřem vyvolaný pocit blaha, je takové malé pokrytectví. Na blaho tu máme spoustu méně riskantních receptů. Takže prozatím by se to konopíčko mohlo bez rizika legalizovat jen pro kolegu Jiřího X. Doležala, kterého nedokáže zničit ani zdravé jídlo.

Text byl původně publikován v tištěném Reflexu č. 3/2015.