Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

V Česku máme zatím víc antiislamistů než islamistů. Titáni ducha to nejsou

Fanatici bojující proti islámu mají celkem podobné vlastnosti jako islamisté. Znalostmi a logikou moc nevynikají, spíše silnými řečmi.

Fanatik nikdy nepozná, že je fanatik. Většinou si myslí, že je prostě důsledný a logický a jde mu o obecné dobro, tedy že má v podstatě samé skvělé vlastnosti. Těžko se to vyvrací. Winston Churchill byl také považován za podivína, sýčka a válečného štváče. Pak se ukázalo, že Churchill podivný skutečně byl, ale nakonec měl většinou pravdu.

Navíc ještě jeho specifické vlastnosti, pro které byl svému okolí často dost nesnesitelný, mu pomohly vyhrát válku. Jiný na jeho místě by byl možná tak paralyzován zlem, které se na něj a jeho zemi valilo, že by vyměknul.

To všechno je pravda. Nic to ale nemění na tom, že fanatici, teď mám na mysli nově probuzené antiislamisty, mají celkem podobné vlastnosti jako islamisté. Aniž bych se pouštěl do velkých rozborů, poznáme ty lidi podle jejich rétoriky a nelogičnosti. Předem říkám, byť si toho fanatici jako obvykle nevšimnou, že to zločiny islamistických teroristů nijak neomlouvá. Jde jen o tom, že u nás ještě dlouho osobně narazíme spíše na fanatického antiislamistu, než na islamistu.

Nejnápadnějším, byť ne nejnebezpečnějším rysem je neslušnost, která zřejmě u některých naznačuje jisté nezdravé duševní rysy. Jak mi napsal jeden „autor nejlepších komentářů“ J. Z. (už aspoň vím, co jsou „autoři nejlepších komentářů“ za druh lidí): „Podle mě má autor malého pindíka a už se těší, jak bude mlátit ženy...“

Ten autor jsem já, ale proti nutkavým představám toho pána nemohu bojovat. Pokud se mu takto objevuji ve snech nebo představách, je mi to líto, ale o pomoc se asi musí obrátit někam jinam.

Tomuto čtenáři se, jak v elektronickém věku snadno zjistíme, líbí skupina „Souhlasíme s výroky pana prezidenta Miloše Zemana“. To je dobře, že se mu na světě líbí aspoň něco. Člověk by neměl být úplně osamělý. Jen nevím, jestli zrovna tahle parta lidí na něj bude působit nějak terapeuticky.

Jsem jako hnusný nácek

Citace přispěvatelů uvádím v původní podobě, jednak se mi to nechce opravovat, protože nejsem editor, jednak by ztratily svou roztomilost.

Když člověk napíše, že antiislamisté jsou taky fanatici, dozví se: „Jasně, podle Jandourka neni tak rozdíl mezi náckem a třeba pilotem Josefem Františkem, vždyť ten proti nim bojoval. To musel být taky fanatik, vždyť byl eso. Hnusný, odporný článek.“

Nemyslím si, že by každý bojovník proti nacistům byl fanatik. Což nic nemění na tom, že někteří byli i fanatici, což se pozná podle toho, že pokračovali v boji i po pádu nacismu. Třeba i proti bývalým spolubojovníkům. Ostatně - kdo poslal do kriminálu naše letce z Anglie? Známe z dějin i to, že antifašista poslal na smrt jiného antifašistu. Známe fanatické stalinisty, co na frontě s pistolí v ruce popoháněli rudoarmějce, aby necouvli. Je třeba rozlišovat. Nejen to, proti čemu kdo bojuje, ale také to, co je on sám zač.

Nebo další myšlenka: „Panu Jandourkovi bych doporucil alespon zakladni kurz religionistiky.“

Myslím, že po studiu na dvou teologických fakultách už se do toho asi nepustím, lepší už to stejně nebude. Korán jsem četl, kdyby to snad někdo chtěl slyšet.

Jo a winston Churchill byl pokrevní bratr Hitlera podle stejné logiky. Dej si facku Jandourku.“

Podle logiky pisatele možná. Podle normální logiky nikoli. Nikdy jsem nepopíral existenci umírněných kritiků islámu. Facku si dávat nebudu, nejsem masochista a nikdy jsem netvrdil, že Churchill byl pokrevní bratr Hitlera.

Nacismus není islám a naopak

Další pán: „Kritika islámu je stejná jako kritika nacizmu pokud islám nebo nacizmus má zakotveno to, že je legitimní zabíjet nevinné lidi jako tomu je u islámu kde odpadlíci od víry mají být popraveni je demence nekritizovat popravu nevinného člověka jen naprostý mentál typu tohoto autora může něco takového napsat !!!!!!“

Řekl bych, že ta kritika není stejná, protože nacismus je nacismus a islám je islám. Křesťanství se během své historie také odvolávalo na Starý zákon a upalovalo jinak smýšlející. Že se mají držet spíše Nového zákona, to mnoha lidem došlo historicky taky docela pozdě. Vzhledem k tomu, že na světě je přes 1,5 miliardy muslimů a ještě nevyhubili zbytek světa, znamená to, že zřejmě neberou ty texty tak vážně, jak by si představovali někteří pomatení imámové a spol. Za staletí mají velká náboženství takový arzenál textů a jejich výkladů, že možné je cokoliv. Nejde o to, jestli existuje umírněný islám, ale jestli jsou umírnění muslimové. Islám je konstrukt, s ním se nikdo nedomluví. Domluvit se dá pouze s lidmi.

Mám psa, co vám vadí?

A jedna dáma také píše: „Tak tohle je opravdu úlet, pane Janďourek.... Já jsem ženská, mám psa, chutná mi vepřové a mám ráda na vánoce na náměstích vánoční stromeček. Nic z toho se s islámem neslučuje. Podle Vás ale asi budu islamofašista nebo extrémista. Žasnu.“

Žasnutí poněkud zbytečné. Nikde jsem netvrdil, že být žena, mít psa, jíst vepřové a mít rád vánoční stromečky dělá z člověka extremistu. Je to běžný trik. Autorovi se podsune něco, co neříká, načež se nezastávané názory snadno vyvrací. Autorka se taky trochu plete, islamofašista se říká těm druhým, totiž muslimům, co se chovají jako fašisté. Měla na mysli zřejmě slovo antiislamofašisty, což už zní trochu krkolomně. Já bych to už jazykově nekomplikoval.

A ještě jeden pán: „Pan Jandourek zase žije falešnou představou, že když Bůh rozdával rozum, tak on sám stál první v řadě...

Dovolím si soukromý teologický názor, že rozum se neuděloval lidem jednotlivě, ale lidskému druhu jako potenciální schopnost najednou a jen záleží na tom, jak s tím kdo naloží. V tom bych nerad příliš mluvil za druhé, není to ani celkem třeba.

Asi by bylo na místě, aby se kritiky islámu (v jakékoli podobě, žijeme ve svobodné společnosti) a radikálních muslimů a jiných náboženských fanatiků ujali lidé, kteří ovládají základní schopnost kombinovat logiku a kritiku. Tedy znát fakta a teprve pak z nich logicky něco vyvozovat.

Islám v Evropě představuje problém, je to jeden z vážných problémů našeho kontinentu. Kromě toho má i jiné, které s islámem ale nijak přímo nesouvisí. Třeba ruský imperialismus, prolhaná ruská propaganda a budování ruské páté kolony a sítě agentů na Západě, naše nevalná demografická situace a podobně.

Celkem bych to celé shrnul takto: Pohlaví, psa a vepřové si klidně nechte. A ty hloupé řeči taky.