Adolf Hitler

Adolf Hitler Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Islámští radikálové tvrdí: Hitler měl pravdu. Stejné nesmysly šíří čeští náckové a populisté

Že jsou islámští extremisté jaksi z podstaty antisemitští, netřeba zdůrazňovat, to ví každý. Je ale roztomilé, jakých podob nabyl jejich odpor proti všemu židovskému například v pákistánském Péšávaru.

Stoupenci náboženské sekty al-Muhammadíja v Péšáráru podle fotografie, kterou zveřejnila Reuters, jsou nejenom antisemité, ale také úplní idioti.

Na demonstraci proti karikaturám ve francouzském časopisu Charlie Hebdo vyšli do ulic s transparentem zaměřeným proti Židům. „Hitlore, měl jsi pravdu. Nemají právo na život! Svět potřebuje novou cenu díry.“ Tak zněly nápisy na jednom z transparentů.

Nevygooglili si Hitlera, a holocaust napsali chudáci jako hollow cost. Zřejmě předtím, než se dali na politický islám, prodávali někde v Liverpoolu na ulici drogy a naučili se specifickou podobu angličtiny. Prostě - banda neznalců v akci.

Tato poměrně úsměvná příhoda ale otevírá bolavé téma současné diskuse o antiislamismu u nás a o jeho idiotech. Jsou neoddiskutovatelné dvě věci: Muslimů, jak přistěhovalců i teroristických útoků, se bojí téměř každý. Existují slušní a angažovaní lidé, kteří se to pokoušejí ve veřejném prostoru ventilovat, a existují relevantní politické strany, které o tom zavádějí do společnosti diskusi.

Bohužel vedle nich se vynořují populističtí tatrmani, náckové různých barev a tvarů, a ti říkají zcela nepřijatelné věci o jevu, který je skutečně zralý na seriozní diskusi. Vybízet k venčení prasátek u mešit je naprostá hloupost a škodí zásadní analýze a kritice. Účast zakladatelů Národního odporu a hnutí Úsvit jako demonstrantů na Hradčanském náměstí nejen mě, ale desítkám mých známých zabránilo minulý týden v tom, abychom se akce zúčastnili. Nechci prostě stát v jednom houfu s nácky, i když se vyjadřujeme momentálně k jedné věci.

Vím, že zakladatel skupiny Islám v ČR nechceme, Martin Konvička, určitě není nácek. Ti se však na něj lepí jak výkal k podolku, na demonstracích na Hradě i před předsednictvem vlády byli. Takže pro naši občanskou společnost vyvstává jasný, ale určitě ne snadno řešitelný problém: Distancovat se od nácků i populistů z Úsvitu, ale zároveň udržet legitimní kritiku šíření islámu a masivního příchodu muslimů na evropské území mezi společensky přijatelnými, nezkompromitovanými tématy k diskusi.