Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Vláda chce zdanit wifi. Co se bude danit dál? Vzduch? Co je moc, to je moc

Vláda podle odborníka na internetovou komunikaci Patricka Zandla chystá nový poplatek za používání frekvencí, přes které se přenáší bezdrátový internet. Taková novinka nemá ve světě obdoby a zdražila by používání sítě pro statisíce lidí. V civilizovaném světě se přitom děje naprostý opak – na mnoha (nejenom veřejných) místech se zavádí připojení zdarma.

Jestli poplatek česká vláda opravdu zavede, měli by se tomu lidé postavit, stejně jako se obdobné internetové dani postavili Maďaři.

Když vlády zavádí stále nové a nové daně, říká se, že už jen chybí, aby politici zdanili i vzduch. Asi bychom takto vtipkovat neměli, protože se tím náš kabinet může skutečně inspirovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které má v kompetenci šíření signálu vzduchem chystá poplatek, který nemá ve světě obdoby: Poplatek za šíření krátkovlnných frekvencí, na kterých funguje takzvaná wifi síť. Uvádí to expert na internetovou komunikaci Patrick Zandl.

Vláda už asi neví, kde by vzala peníze na přebujelý sociální stát, a možná je taky za tím konkurenční boj, jak naznačuje Zandl. Poskytovatelům pevného připojení přes ADSL může vadit konkurence v podobě bezplatných wifi sítí.

„Koncem loňského roku Český telekomunikační úřad zpracovával Strategii správy kmitočtového spektra… a materiál odeslal v říjnu 2014 nadřízenému Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO), které jej mělo posunout do vlády.  Jenže MPO poslalo zpět materiály s drobnou změnou. Poplatky se nově netýkají jen licencovaných, tak jako dosud a jako všude na světě, ale i sítí nelicencovaných. Tedy především wifi,“ uvádí Zandl na serveru marigold.cz

Jestli vláda opravdu poplatky z wifi zavede, dotkne se to statisíců lidí, kteří se denně na internet připojují přes veřejnou síť.

Loni chtěla internetovou daň (za stahování dat) zavést maďarská vláda Viktora Orbána. Lidé se ale svolali přes Facebook a desítky tisíc jich proti nové dani přišly demonstrovat. Před sídlo vlády a vládní strany naházeli vyřazené počítače a kabinet se jejich organizovaného odporu nakonec zalekl a od úmyslu zavést internetovou daň upustil.

U nás máme podobně nemorálně vysoké daně, jako mají v Maďarsku, a další zdanění by už lidi mohlo opravdu naštvat. Jestli naše vláda se zdaněním wifi přijde, neměli bychom si to nechat líbit.