Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy

Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Krym je pro Rusy dál než Kuba. Chce to vlastenectví

Krymský poloostrov měli Rusové po jeho vojenském připojení k Rusku podpořit svou návštěvou. Problém je v tom, že taková cesta by byla buď dost dlouhá a dobrodružná, nebo příliš drahá. Let do Havany vyjde levněji. Co si má vlastenec teď počít?

Pokud si někdo chce koupit letenky a letět s Aeroflotem na prázdniny na Krym, čeká ho malý šok, píše Alexej Poluchin v listu Novaja Gazeta. Prázdniny na Krymu se staly součástí ruské vlastenecké ideje. Teď, když je Krym zase ruský, by se miliony Rusů měly vydat strávit na poloostrově letní měsíce. Pokud by někdo takový nápad skutečně pojal, zbývá jen, jak ho uskutečnit. Osamělý poutník by mohl sbírat dojmy jízdou vlakem do Anapy (lázeňské město na pobřeží Černého moře) a dál trajektem. Také je možné vyzkoušet své štěstí setkáním s ukrajinskými pohraničníky. Jistě dnes pro Rusa příjemná společenská kratochvíle. Pokud jde ale o rodinné prázdniny, je třeba letět letadlem. Ta možnost se nabízí už proto, že vláda slíbila, že bude dostupnost Krymu pro běžné Rusy zajišťovat dotovanými letenkami. Vlády rády slibují, slib nezarmoutí. Také je třeba vysvětlit, k čemu Rusko Krym potřebuje, když základnu na Sevastopolu už měli.

Co to stojí

Program, na který bylo určeno 679,8 milionu rublů, skutečně odstartoval. Podle Rosaviacia byly k provádění takových letů připraveny společnosti AK Bars Aero, Alrosa, Nordavia, Red Wings, Siberia, Ural Airlines, Yakutia a Yamal Airlines. Možnost letět na Krym od 2 tisíc do 6 800 rublů byla dostupná v sedmnácti ruských městech. Moskva a St. Petersburg na seznamu nejsou. Není také známo, kdy budou dotované letenky k dostání. Pro ty, kdo by chtěli letět na Krym z Moskvy letadlem Aeroflotu, se najednou cesta stává kupodivu o dost méně dostupná. Například rodinu o dvou dospělých a dítěti, kteří by chtěli vyrazit na cestu 16. června 2014, by letenka v business class podle online rezervace na stránkách dopravce stála 180 000 rublů.

V porovnání s tím aerolinky S7 nabízí letenky v ekonomické třídě (30 270 rublů) a business class (62 955 rublů za rodinu). Aeroflot také nabízí možnost dostat se na Krym za 24 015 rublů pro tři lidi, ale bude to trvat dvanáct hodin s přestupem v Rostově na Donu. Alternativou je 25 665 rublů za pět a půl hodiny trvající let, opět ale s přestupem v Rostově na Donu na jihu evropské části Ruské federace. Mimochodem, Aeroflot nabízel letenky do Soči (od 16 tisíc rublů pro tři) nebo Antalye na turecké riviéře (od 26 tisíc rublů) na ten samý den 16. června 2014. Člověk dokonce může ušetřit 40 tisíc rublů, pokud poletí místo na Krym do kubánské Havany. Co si pak má rodina vybrat? Když tedy odhlédneme od vlasteneckých motivů.

Sta tisíce Rusů by možná chtěly jen na Krym, ale ne z politických důvodů, ale prostě na prázdniny. Podle autora Gazety Poluchina by si měl národní přepravce uvědomit, že by v této sezóně neměl selhat. Tak to by jistě neměl, to by se car třeba zlobil a jeho hněv je strašný. Je třeba, aby se lid semkl a letenky zabojoval. My k tomu můžeme jen dodat, že na castrovské Kubě by možná bylo Rusům lépe. Přinejmenším je Kuba momentálně jakékoli válce vzdálená a dočká se možná i amerických turistů, což se o Krymu říci nedá. Ale pokud má někdo rád dobrodružství a je ochoten si za něj zaplatit, možná si na Krymu letos přijde na své. V každém případě přeje letos Rusům příjemnou sezónu. Jako předvoj už o své dovolené vyrazili vojáci na východní Ukrajinu. Takže spacák, dost peněz a kalašnikov s sebou.