Paříž 11.1.2015

Paříž 11.1.2015 Zdroj: EPA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Evropě nehrozí islamizace, ale stav, kdy budeme kvůli radikálům žít trvale ve válce

Jedna část evropské populace demonstruje proti islamizaci našeho kontinentu, druhá je pohoršena, že nic takového nehrozí a humbuk kolem islámu je zbytečný. Realita je taková, že nehrozí islamizace, ale izraelizace.

Celoevropská diskuse o islamizaci našeho kontinentu je, jak už to u velkých věcí bývá, hrubým zjednodušením. Debatovat bychom měli ne o „islamizaci“ (která nehrozí), ale o důsledcích nové násilné expanze islámu, kterou posledních dvacet let prožíváme. Její důsledky nebudou znamenat islamizaci, to by technicky nešlo. V Evropě jsou jen čtyři procenta populace muslimové, a v Česku jen pár promile. Důsledkem totiž bude „izraelizace“.

Poklid naší staré dobré Evropy skončil. Budeme si muset zvyknout na trvalou přítomnost armády v ulicích, na hlídkující policisty se samopaly, na  checkpointy s důkladnými prohlídkami aut. Dojde ke zvýšení pravomocí tajných služeb a dalšímu úbytku soukromí prostých občanů. Výhody Schengenu přestanou v praxi platit, protože na hranicích sice nebudou ani nadále kontroly, ale cestou z Plzně do Mnichova vás několikrát zkontroluje policie mimo hranice.

A do toho budou - každý týden - přibývat další a další útoky, jako byly ty ve Francii. Čtyři procenta muslimů nedokáže Evropu islamizovat. Ale malé skupiny ke všemu odhodlaných muslimských teroristů, které jsou ideologicky nebo materiálně napojeny na Islámský stát, Hamás nebo al-Káidu, dokáže náš kontinent rozvrátit.

Když se jen polovina bojovníků Islámského státu, kteří pocházejí ze západní Evropy (a to je několik tisíc lidí) odhodlá k teroristickému útoku v původní domovině, stačí jeden útok týdně po dobu půl roku kdekoliv v Evropě, aby se klima kontinentu zásadně proměnilo v klima, na kterém probíhá trvalá hybridní válka nízké intenzity. Strach, který po desetiletí zažívají Izraelci, zdomácní i v Evropě.

Druhým problémem pak bude nárůst našeho vlastnímu extremismu. Už nyní bouchaly ve Francii v mešitách granáty, už nyní běží po českém Facebooku bizarní hoax o útoku muslimů na dívku v pražské hromadné dopravě. Jak bude přibývat útoků islámských teroristů, bude přibývat i násilných odplat za ně. Čím dál víc lidí, především mladých radikálů, začne brát spravedlnost do svých rukou a útočit i na ty nevinné. Postihne to kebabové krámky první generace muslimů, kteří ve většině případů žádné problémy nedělají a extremisty se stávají jejich děti a vnuci.

Takže bezpečnostní systém - podobně jako v Izraeli - bude muset věnovat velkou pozornost i českým antislámským násilníkům, aby se nám nakonec někde nevylíhla česká obdoba Barucha Goldsteina, židovského ultrapravicového extremisty, který v Izraeli v Jeskyni proroků počátkem 90. let minulého století postřílel devětadvacet modlících se muslimů, nebo nějaká česká verze norského masového vraha Breivika.

Prostě - islám nás neohrožuje islamizací, ale tím, že díky jeho džihádistům budeme trvale žít ve válce a denně v ní budeme umírat.