Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Nguyen Phuong Thao / MF Dnes / Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nekupujte u cizinců, tvrdí Okamura. Berme ho za slovo, nekupujte v jeho obchodě

Nejviditelnějším politikem s rasistickým nádechem je v Česku Tomio Okamura, který je sám korejsko-japonsko-moravského původu. Momentálně zahájil kampaň proti nakupování u cizinců. Pojďme jej tedy následovat!

 

Ten, jehož jméno nesmí být hanobeno, se zase rozjel na Facebooku. Na svoji zeď si na adresu muslimů žijících v Česku napsal: „Nekupovat si v jejich krámech kebaby ani mobily, prostě vůbec nic a neměnit u nich peníze, je to vedlejší zdroj financování rozmachu islámu. Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?“

Chápu, že je pan Okamura sociokulturně dezorientovaný, jeho komplikovaná etnicita i dálněvýchodní kořeny mu zřejmě neumožňují, aby cítil některé v Česku opravdu nepřípustné obsahy. Jinak řečeno - protože to tady pan Okamura moc nezná, nechápe některé věci. Třeba to, že není přijatelné, aby politik opakoval fráze, které vyslovoval Hitler.

V prostředí, kde před sedmdesáti lety řádil holocaust a heslo „Nekupujte u židů“ bylo sloupem nacistické propagandy, je jakákoliv variace na toto heslo zcela nepřijatelná. „Nekupujte u… (doplň etnicitu či vyznání dle vlastního výběru)“ si může poslanec Okamura vykřikovat možná někde jinde, ale česká společnost by mu tyto rasistické a otevřeně xenofobní výkřiky neměla tolerovat.

Jsem poslední, kdo by se zastával radikálního islámu. Je to náboženství pošlapávající lidská práva, práva žen a rovnost mezi lidmi. Vyčítat však muslimům nejrůznější zástupné nesmysly je prostě hloupost. Pokud někomu vadí (jako třeba mě) islám kvůli jeho netolerantnosti a xenofobii, nemá smysl to maskovat blbostmi. Třeba bojem proti šátkům, rituální halal porážce, anebo, jak nově zavedl Okamura, bojem proti kebabu.

Muslim, který na Václaváku prodává kebab, nás totiž nijak neohrožuje. Pokud se přistěhovalec usadí, začlení do prostředí, učí se jazyk, pracuje, pečuje o rodinu a vydělává, nepředstavuje žádné nebezpečí. A lze předpokládat, že díky blahodárným účinkům plzeňského piva ho dříve nebo později i to islámování přejde.

Riziko pro nás představují ti imigranti, kteří šíří rasovou, etnickou a náboženskou nenávist. Z takových se pak mohou stát  i muslimští extremisté. Ale zcela stejné ohrožení jako xenofobní muslim pro naši zemi představuje i xenofobní poslanec.

Takže přijměme Okamurovu výzvu a začněme důsledným bojkotem japonského zboží, které sem dováží právě on.