Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Klaus se rozparádil: Vláda nás vrací ke komunismu, politici jsou nekonečně hloupí

Bývalý prezident Václav Klaus se v neděli v pořadu Partie na televizi Prima pořádně rozparádil. Slovo hloupost a hloupý vyslovil mnohokrát a schytali to všichni a za všechno. Zcela paradoxně kromě jeho nástupce, Miloše Zemana.

Podle Klause vrací současná Sobotkova vláda Českou republiku zpět ke komunismu, dělá špatná ekonomická rozhodnutí, neměla rušit zdravotnické poplatky, služební zákon je hloupý, atd. ČSSD a ODS jsou vyčpělé, další strany ani nejsou strany. Svoboda a demokracie jsou omezovány. Za nesmyslné označil i nekonečné zadlužování. Bojí se posilování státních zástupců, protože by to mohlo vést k policejnímu státu.

Za hlupáky označil exprezident i některé české politiky (konkrétně je ale nejmenoval). Nekonečně hloupá je podle něj i takzvaná „pražská kavárna“.

Václav Klaus také zopakoval svůj názor na Ukrajinu. Podle něj za tamní válku nemůže ruský prezident Putin, ale samotní Ukrajinci. Kyjevské vlády podle exprezidenta za 25 let neudělaly žádné reformy a současný vývoj v této zemi představuje jen omezování velké svobody. Evropa, USA a obecně Západ podle Klause vyvolaly novou studenou válku a Rusko za tuto situaci nemůže.