Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Zeman se pustil do boje proti rouhání

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor deníku Právu a dostal příležitost vrátit se ke svým oblíbeným tématům. Mimo jiné se opět vyslovil k dámám z Pussy Riot.

Zeman dostal otázku: „Členky kapely dostaly za své činy trest dvou let v trestanecké kolonii na Sibiři. To se vám nezdá tvrdé?“ Odpověděl: „Za výtržnosti bývá většinou pokuta, záleží samozřejmě na kultuře. Kdyby tuto exhibici udělaly Pussy Riot v mešitě, tak z ní asi živé nevyjdou. Ale jsem odpůrce islamismu a v tomto případě bych asi s Pussy Riot dokonce sympatizoval. Nicméně ve Spojených státech by možná mohly podlehnout i lynči. Chrám Krista spasitele, který nechal zbořit Stalin a který byl nedávno znovu postaven, je symbolické místo pro dominantní pravoslavnou církev. Čili je to něco jako rouhání. Ve středověku by je upálili, nyní dostaly dva roky na Sibiři.“

Jedním ze způsobů demagogie je, že vystupňujeme argumentaci a porovnáváme věci, které spolu nemají nic společného. Pochopitelně je zcela nepřiměřené, aby někdo dostal za výtržnost dva roky v nějakém pracovním táboře. Stát, kde se praktikují takové věci, je dost nechutný. Prezident Zeman, který s takovým státem sympatizuje, budí poněkud rozpaky. Generaci po listopadu 1989 máme za sebou ve funkci dva prezidenty, kteří se chovají jako agenti Ruska. Nemůžeme jim to dokázat, ale když sledujeme jejich výroky, tak nás napadá, co na ně asi někdo ví, že se tak chovají. Ale možná na ně nikdo neví nic a je to jen dáno jejich specifickou povahou. Výsledek je ovšem tentýž.

Pokud jde o zmíněný moskevský chrám, je třeba Zemanovi připomenout, kdo v něm působí. Patriarcha Kirill byl agentem KGB. S prezidentem Putinem se vhodně doplňují. Fidel Castro patriarchu označil za spojence v boji proti americkému imperialismu. Ohledně dam z Pussy Riot neprojevil patriarcha mnoho křesťanské laskavosti a odpuštění a žádal jejich potrestání.

Existují různé druhy nemravnosti. Je pochopitelné, že lidi pobuřují různé pornografické výstřednosti. Pak je nemravnost skrytá, která není na první pohled snadno vidět. Třeba práce pro tajnou policii, nacionalismus, imperiální hrozby. To všechno zřejmě Zemanovi nevadí. Místo toho mluví o rouhání. Když se nechtěl setkat s dalajlámou, odůvodnil to tím, že není náboženský činitel. Ale možná se jím mezitím stal a my si toho nějak nevšimli.