V neděli po 13 letech oficiálně skončila bojová mise spojenců v Afghánistánu, které se zúčastnili i čeští vojáci

V neděli po 13 letech oficiálně skončila bojová mise spojenců v Afghánistánu, které se zúčastnili i čeští vojáci Zdroj: ČTK

10 mrtvých a desítky zraněných českých vojáků, tak skončila po 13 letech bojová mise v Afghánistánu

V neděli po 13 letech oficiálně skončila bojová mise spojenců v Afghánistánu, které se zúčastnili i čeští vojáci. Operaci Trvalá svoboda, která vedla v roce 2001 k pádu vlády fundamentalistického hnutí Tálibán, nahradila teď další s názvem Rozhodná podpora, která se má zaměřovat více na výcvik místních ozbrojených sil.

Česká armáda se zúčastnila jak přímých bojových akcí (601. jednotka speciálních sil generála Moravce z Prostějova), tak rekonstrukce země, výcviku místní armády i dalších částí operace. V letech 2007 až 2014 celkem zahynulo 10 našich vojáků, což je nejvíce ze všech zahraničních misí od vzniku samostatné republiky v roce 1993.

Zde jsou jména českých padlých hrdinů z Afghánistánu (dva z nich zemřeli po převozu do Česka): Nikolaj Martynov, Milan Štěrba, Radim Vaculík, Robert Vyroubal, Adrian Werner, David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač, Jan Šenkýř a Jaroslav Lieskovan.

Dalších několik desítek českých vojáků bylo při misi zraněno, někteří i těžce.

Naši vojáci budou v této středoasijské neklidné zemi působit i v následujících dvou letech. Počítá se s 310 lidmi pro jednu z operací NATO a se zhruba 20 lidmi na ochranu českého velvyslanectví v Kábulu. Dalších 20 vojáků by mohlo pomáhat afghánským silám v boji proti drogám.

Mise Rozhodná podpora má mít v příštím roce celkem 12 500 příslušníků z různých zemí, naprostou většinu budou tvořit nadále Američané.

Celkem v Afghánistánu od roku 2001 do včerejšího dne zahynulo 3845 spojeneckých vojáků, z toho 2150 Američanů, dále 453 Britů, 158 Kanaďanů, 86 Francouzů, ale i 43 Dánů, 40 Poláků či 27 Gruzínců.