Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia.org

Jeden z františkánských řádů je na pokraji bankrotu. Tak si svatý František chudobu ale nepředstavoval

Jeden z největších řádů, který navazuje na učení svatého Františka z Assisi, se ocitl na pokraji bankrotu. Řád připustil, že někteří jeho členové zpronevěřili peníze z řádových kont.

Tyto pochybné finanční aktivity podle Perryho ohrožují finanční stabilitu řádu. Ten již o svých finančních potížích informoval církevní i civilní úřady a zahájil revizi svých financí sahající až do roku 2003. Řád menších bratří má po celém světě zhruba 15 000 členů. Je paradoxem, že svatý František před osmi sty lety hlásal život v chudobě, ale zřejmě neměl na mysli, že by se k chudobě došlo zrovna touto cestou.

Podle italského časopisu Panorama jde o desítky milionů dolarů, které byly investovány do offshorových společností. Panorama také tvrdí, že švýcarští žalobci zmrazili konta řádu ve Švýcarsku, protože jejich držitelé investovali do ilegálních operací včetně obchodu se zbraněmi a pašování drog. Michael Perry, americká hlava řádu, sdělil, že interní vyšetřování začalo v září a odhalilo „řadu pochybných finančních aktivit prováděných bratry, kterým byla svěřena péče o majetek řádu“. V dopise uveřejněném na řádových stránkách Perry píše, že hlavní správce řádových financí Otec Giancarlo Lati rezignoval.

Tohle u papeže neprojde

Římská justice se zajímá také o milionové částky, které byly vydány na rekonstrukci hotelů, které řád spravuje v centru Říma. Píše o tom v pátečním vydání list Corriere della Sera. Neprůhledné operace probíhaly za Perryho předchůdce Jose Rodrigueze Carballa. Ten mezitím odešel na jinou funkci do Říma a byl jmenován arcibiskupem.

To všechno se děje v době, kdy se papež František pokouší obnovit důvěru ve vatikánskou banku a provést reformu římské kurie. O potížích řádu byl prý informován. Věc je o to citlivější, že současnému papežovi se nějaké nejasné finanční machinace rozhodně líbit nebudou. K nelibosti vede už sama záliba některých hodnostářů v luxusu. Například limburského biskupa Franz-Petera Tebartz-van Elst stála loni místo. Přestavoval biskupství za v přepočtu skoro miliardu korun a jen jeho byt přišel na tři miliony euro, vnitřní vybavení na 478 tisíc eur a samotná vana na 15 tisíc eur. To už bylo na německé věřící i papeže příliš. Dá se očekávat, že najevo může vyjít ještě ledacos. Věřící si ale mohou připomínat výrok svatého Augustina, který platí nejen pro církevní oblast: „Je lepší, aby pohoršení vznikalo, než aby se pravda utajovala.“