Pochod zajatců

Pochod zajatců Zdroj: ČTK

Ukrajina zřídila „ministerstvo pravdy”, má bojovat proti ruské propagandě. Vzniká orwellovské monstrum?

Nové ukrajinské ministerstvo informací nazývají jeho kritici „ministerstvem pravdy“, odkazují tak na slavný Orwellův román 1984. Kyjevská vláda chce pomocí této instituce omezit vliv ruské propagandy, která je mimořádně silná především ve východní části země, kde probíhají boje s rebely. Informoval o tom kromě jiných britský deník The Guardian.

Hlavou ministerstva se má stát Jurij Stets (někdejší novinář a producent), který v současnosti vede oddělení pro informace při Národní gardě (ta bojuje také na východě státu a slouží jako rezerva pro armádu).

Podle návrhu bude ministerstvo informací mít velké pravomoce nad médii. Například vláda bude moci navrhnout svoji vlastní státní informační strategii a bude tím tak prý chránit občany před „částečnými, zkreslenými a nespolehlivými informacemi“. Co se pod těmito frázemi bude v praxi ve skutečnosti skrývat, však nikdo zatím netuší.

Kritici dále říkají, že nové ministerstvo bude kromě vnějších nepřátel tlumit také domácí opozici, což z ukrajinských médií udělá podobně jednostranné loutky, jako jsou dnes většinová proputinovská média v Rusku.

Názory na nový úřad se liší i ve vládním bloku prezidenta Petro Porošenka, do kterého patří i Jurij Stets. Někteří lidé totiž považují vzniklou instituci za nebezpečné monstrum.