Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pošta zdražuje, měla by spíš zkrachovat

Stál jsem na poště hodinu a čekal na zcela nevánoční zásilku, která mi přišla v balíčku. Na tabletu jsem si přitom četl, že tyhle zoufale nekvalitní služby ještě zdraží.

Se službami České pošty jsem chronicky nespokojen, protože jsem jejím poměrně častým zákazníkem. Ve věci doručování drobných balíčků z domova i ciziny se cítím být expertem - kupuju kameny na internetových aukcích. Takže mám zkušeností opravdu hodně.

Nejzábavnější je doručování balíků až domů. To vám ráno přijde SMS, že vám ten den budou doručovat balík, pak nikdo nezavolá, a přestože jste většinu času doma a funguje vám zvonek, k večeru najdete ve schránce oznámení, že vás nezastihli a balík si máte vyzvednout na poště. Z posledních asi deseti zásilek se mi domů podařilo doručit maximálně dvě, všechny ostatní jsem si musel vystát ve frontě.

A to je druhý běs České pošty - fronty jak za socialismu. Je pravda, že je někdy zábavné pozorovat a poslouchat, jak se tam lidé hádají, či naopak je utrpení frontového čekatele stmelí a všichni společně nadávají na kvality služeb České pošty. Bez ohledu na libost či nelibost toho prožitku ale musím pro vyzvednutí či poslání balíčku vždycky rezervovat desítky minut. Od února nyní bude pošta zase zdražovat. Zdražení má poště přinést příští rok čtyři sta milionů. Přesný počet položek zveřejnila například Ekonomika iDnes.

Jsem tomu opravdu rád. Pošta totiž tak odrazuje své klienty, že když ještě navíc zdraží, výrazně posílí pozici jiných zásilkových a doručovacích služeb, sama naopak tržby ztratí, zkrachuje a stát ji bude muset privatizovat. Státní podnik normálně někomu prodat. Soukromému majiteli, který zajistí, že přestane připomínat skanzen reálného socialismu. Privatizace konkrétnímu majiteli je asi jediná možnost, jak toho nefunkčního molocha přivést k evropským standardům.