Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

VILIAM BUCHERT: To je změna: Putin letěl dlouho na orlu, teď jede na oslu

Pád rublu, nízké ceny ropy, nedostatek zahraničních investic a kapitálu, sankce kvůli Ukrajině, to vše v rekordně rychlém čase oslabilo Putinovo Rusko. Také odhalilo (i když ruský prezident šermuje slovy kolem nejrůznějších moderních zbraní) slabiny největšího státu světa.

Rusko je země, která pořád neprošla zásadní modernizací, stále je především závislé na vývozu některých surovin a na rozdíl například od Číny nic zajímavého (snad kromě vodky) nevyrábí. Máte snad doma kvalitní produkt nějaké ruské firmy? Když si odmyslíme ropné giganty a některé banky, které působí i u nás, znáte vůbec nějakou ruskou firmu? Rusko dokonce většinou ani nic lákavého vyrobit neumí. V tomto směru všechny ruské vlády od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 zásadně selhaly. Vyniká v tom především Vladimir Putin, který si rád hraje na světovládce, ale vlastní stát nedokázal potřebným směrem nasměrovat. Dováží se i mnoho potravin, atd., atd.

Ukazuje se, že Rusko je pořád spíše slabé a křehké. Je zvláštní, že si to neuvědomují při svých slovních exhibicích ani prezident Miloš Zeman a někteří čeští podnikatelé. Na ruském trhu se dá samozřejmě hodně vydělat, ale jak mnozí uvidí, i hodně prodělat. Je to nemoderní společnost, která nevyzařuje žádné inspirativní myšlenky (skvělá literatura od Dostojevského po Bunina je už dávnou minulostí).

Rusko také trpí neustálým odlivem mozků, vážnými demografickými problémy a podle průzkumů by se většina Rusů, kdyby mohla, nejraději odstěhovala. Ostatně chytřejší, bohatší a mladší Rusové utíkají už dlouho a část z nich žije i v České republice.

Putin to nedokázal zastavit a vyřešit. Ohání se pouze silou a spoléhá na to, že to stačí. Jak se ukazuje, opak je pravdou. Ruský orel proto jede v druhé polovině letošního roku na oslovi. Až ceny ropy opět stoupnou, bude se Moskvě dařit zase lépe, ale stále to neznamená, že cesta k modernější, pružnější a výkonnější společnosti tuto zemi někdo nasměruje. Nic takového se neděje ani v náznacích. Ostatně od bývalého agenta KGB to nelze čekat. Ten byl cvičen na něco úplně jiného.

Zajímavé je, že identickými problémy trpí i Ukrajina, kde soupeří právě Kyjev s Moskvou.