Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Uprchlíky přijímat musíme, ale pozor na muslimy

Nedělní Otázky Václava Moravce vzbudily národní vlnu pohoršení. Několikrát v nich totiž zaznělo, že naše země má povinnost přijmout uprchlíky z Blízkého Východu.

„Myslím si, že je morální povinností Evropy těmto lidem se otevřít,“ řekl na jejich adresu v pořadu Tomáš Halík. „Protože Evropa jako celek potřebuje nové, hlavně mladé, lidi,“ přidal k tomu profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku Švejnar.

Výroky vyvolaly mezi lidmi komunikující na sociálních sítích malé nedělní zemětřesení. Občané byli strašlivě pohoršeni, že by měla Česká republika přijímat uprchlíky z rozvrácených zemí a dělit se s nimi o náš krajíc. Že nám muslimové, které přijmeme, rozvrátí civilizaci. Zapomněli na zásadní skutečnosti. Že celých čtyřicet let komunismu a předtím šest let nacismu byli těmi, kdo prchali a kteří se stávali uprchlíky, právě Češi. My sami.

Takže mi to nedá, abych si nepřisadil vlastním názorem, který je přesně uprostřed obou stran spektra názorů na tento problém. Jsme jednoznačně povinni přijímat - a nechat zde usazovat - uprchlíky, kteří mají něco společného s naším civilizačním okruhem a kterým jiný civilizační okruh hrozí genocidiem. Je to, jak správně řekl Tomáš Halík, naše morální povinnost. Je to akt lidskosti, akt, na který spoléhala v minulosti i celá česká emigrace, je to morální dluh. Jsme tedy povinni a zavázáni i my přijmou ty lidi v nouzi, se kterými máme něco společného a kteří nás nechtějí vyvraždit.

Jak je ale známo, je povinností a přesvědčením každého muslima, který je muslimem řádným, džihád a šaríja. Šíření islámu ohněm a mečem, a náboženské islámské právo s kamenováním. Tedy principy, které uz islámu vytvořily jednu z nejnebezpečnějších ideologií dneška. Ideologie islámu je schopná rozvrátit naši euroatlantickou společnost a zničit hodnoty svobody, humanismu a soucitu, na kterých je naše civilizace postavena. A pokud si sem pustíme hodně muslimů, začneme s tím mít stejné problémy, jaké mají ve Francii, Anglii či Stockholmu. Dobrovolná šaríja police ve Vysočanech by se mohla stát realitou. V tom mají pravdu ti, kteří jsou výroky pánů profesorů zděšeni.

Východisko je, jak tak bývá, někde uprostřed. Měli bychom přijmout křesťany a jazídy z islamismem ohrožených oblastí a umožnit jim usadit se v Evropě včetně Česka. Jsou to lidé našeho kulturního okruhu a je naše mravní povinnost jim poskytnout útočiště.

V žádném případě ale nesmíme přijímat muslimské uprchlíky z Blízkého Východu, jinak si s sebou přivezou ten Blízký Východ k nám. Můžeme samozřejmě (jak bylo v Otázkách diskutováno) přijmout a léčit zraněné a nemocné muslimské děti ze Sýrie - ale po vyléčení by měly i s rodinami odcestovat. Islám je natolik neslučitelný s naší západní demokracií, liberalismem a humanismem, že v případě humanitární pomoci v islámských zemích by měla být naprostá většina této pomoci poskytnuta v místě konfliktu či přírodní katastrofy, a v žádném případě by neměli být nějak postižení muslimové přijímáni do Evropy jako běženci. Pro ty, kteří budou prchat před islamismem (nejvíc muslimů samozřejmě nezabíjí ani Židi, ani Američané, ale jiní muslimové) ve své zemi, je potřeba vyjednat možnost přesídlení do nějaké ještě funkční islámské země. Ale zavlékat si islám do Evropy ještě víc, než se sem tlačí sám, je sebevražedné jednání.

Takže - naše dveře by měly být otevřené uprchlíkům z Blízkého Východu, ale ne těm muslimským.