Polsku se nelíbí reklama T-mobile

Polsku se nelíbí reklama T-mobile Zdroj: YouTube.com

TEREZA STONIŠOVÁ: Poláci jsou naštvaní právem, T-Mobile z nich udělal voly

Buďme rádi, že T-Mobile už reklamu stáhl. Je sice nadále k dostání na serveru YouTube.com, to ale naštěstí nesnižuje krok, jímž komise Rady pro reklamu tento nepovedený pokus o vtip stáhla. T- Mobile, a nejen ten, ale všichni Češi, by si měli uvědomit, že z Poláků je třeba si spíš brát příklad, než se jim smát.

To bychom to ale nebyli my, kdybychom se Polákům nevysmáli za něco, co oni (my) sami děláme úplně stejně jako oni. Proč legrační a hloupý naaranžovaný stromeček v podobě polského šmelináře nebyl Čech? Kdyby byl v reklamě vtip namířený do našich vlastních řad, možná by měla reklama nějakou hodnotu, ne jako nyní, kdy její hodnota jde do hluboce záporných hodnot. Ivan Trojan, který hraje (zřejmě) pedagoga-sportovce na lyžařském kurzu, je sice jako vždy skvělý, nicméně trapnost scénky se špatným scénářem a podtextem nezachrání ani jeho herectví. Když šmelinář vymění nefunkční telefon za další nefunkční a zmizí, Trojan zůstane osamocen s rozbitým telefonem. Máme opravdu zapotřebí si dělat blbou legraci ze svých sousedů? Snad nebudu se svým názorem sama, když si dovolím podotknout, že bylo v naší historii už hodně chvil, kdy by se nám lepší sousedské vztahy hodily.

Pokud se na Polsko podíváme, můžeme, ale nemusíme pro příklady jejich hrdějšího chování chodit daleko. Kde se tedy poučit? Pokývat uznale hlavou nad prezidentem Komorowským, který otevřeně nesouhlasí s ruskou anexí Krymu, potažmo s celou agresívní politikou prezidenta Putina? Proč ne. Poláci mají ve své historii mnoho bolestivých zkušeností – pochopitelně nejen s Ruskem (carským, sovětským). Je proto o to kontrastnější, když z úst našeho prezidenta slýcháme o Ukrajině a Rusku často pravý opak.

Kdyby si náš prezident vzal alespoň v něčem příklad z prezidenta Komorowského, a my alespoň trochu z Poláků, mohlo by se na nás nahlížet jako o něco méně „vlastně už východní“ zemi. Aféře s reklamou ani příliš nepomáhají vzájemné přestřelky ministrů zemědělství kvůli polským potravinám, i když se včera Jurečka snažil situaci zlepšit. Svému polskému protějšku Marku Sawickému odeslal materiály, které mají vyvrátit, že kontrolujeme pouze polské potraviny (což polská strana tvrdila), které k nám Poláci dovážejí. Z materiálů vyplývá, že kontrolujeme potraviny obdobně, přičemž důraz klademe nyní spíše na Německo.