Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: Jan Ignác Říha

ANDREA HOLOPOVÁ: Půjde Nečasová do vězení za to, že neodvedla daň z dárků? Darovací daň je ale nemorální

Když kdysi chicagská policie nedokázala najít důkazy proti mafiánskému bossovi Al Caponemu a nemohla mu dokázat vraždy, o kterých věřila, že je spáchal, dostala ho na daňové úniky. Česká policie zatím neprokázala Nagyové-Nečasové zneužívání pravomocí, ale vypadá to, že ji dostanou za daňové úniky.

Jak uvedla v minulých dnech média, policie provedla loni u Nagyové-Nečasové domovní prohlídku, při které u ní našla luxusní předměty. Podle vyšetřovatelů si na ně nemohla vydělat, a pokud je dostala jako dárky od cizích osob, měla z každého daru nad 20 tisíc korun odvést darovací daň ve výši 7 až 18 procent. Jenže to podle všeho neudělala.

Pokud by dárky pocházely od bývalého premiéra Petra Nečase (dnes manžel obviněné), byly by osvobozeny od darovací daně, pokud by tedy oba žili aspoň rok ve společné domácnosti. Pokud naopak spolu v domácnosti nežili, nebo pokud byly dárky (policie mluví především o kabelkách a špercích) od jiných osob, mohla by být žena bývalého premiéra obviněna z krácení daně a hrozil by jí trest až 8 let odnětí svobody.

Podle trestního zákoníku může být za zkrácení daně až deset let, pokud by krácení bylo „ve velkém rozsahu.“ Co znamená „ve velkém rozsahu,“ ovšem zákon přímo neříká.

Nejspíš ale takto porušuje zákon o dani darovací mnoho lidí. Protože o ní neví.

Když jste například dostali dárek od kamarádů a kolegů ke svatbě, když jste dostali od snoubence zásnubní prstýnek nebo když vaše dítě dostalo dárek ke křtinám. Málokdo si asi v těchto případech shání znalecký posudek a běží podat daňové přiznání.

Kdyby policie měla být důsledná dle zákona, musela by kontrolovat všechny domácnosti stejně jako v případě Nagyové. Asi by zjistila, že tento zákon je masově porušován. Všichni bychom pak měli jít do vězení?

Ať policie prokáže Nagyové-Nečasové zneužívání pravomocí nebo jiné prohřešky, kvůli kterým ji zatkla. Zavřít ji ale za nezaplacené daně z dárků je podivný postup.

Dárek je od slova darovat a darovat znamená dát zadarmo. Ten, kdo dárek dává, jej kupuje z peněz, které zdanil (většinou) daní z příjmu, a při nákupu daru platí ještě DPH. Bylo by tedy zrůdné platit daň třikrát.

Pokud je nějaký zákon nemorální, je pochopitelné, když ho lidi nedodržují. A daň darovací je nemorální daní.

Pokud nakonec půjde Nagyová-Nečasová sedět za nezdaněné dárky, tak bychom se měli začít bát svévolné justice, která stíhá a soudí jen ty, na které si zrovna zasedne.