Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: ČTK

TEREZA STONIŠOVÁ: Comeback Jiřího Čunka jako starosty Vsetína je ostudou voličů i lidovců

Stačilo osm let a z bývalého ministra pro místní rozvoj a senátora za KDU-ČSL je znovu starosta Vsetína. Všechny hříchy budiž smazány a zapomenuty, nyní přichází Čunek zcela „nový a lepší“. Na Vsetíně bude vládnout v koalici s hnutím ANO a STAN (Starostové a nezávislí).

Rozporuplné pocity vyvolává podobné znovuzvolení člověka, který se „schoval“ na léta do Senátu. Na jednu stranu lze v regionálním vsetínském tisku číst o podpoře tohoto kontroverzního muže, čemuž také odpovídal výsledek tamních voleb. Bohužel, Čunek se vrací jako politik s minulostí, která vyvolává přinejmenším pochybnosti.

Pokud si vzpomeneme na jeho politické motto, vybaví se nám zřejmě boj proti korupci a přinejmenším diskutabilní přístup k Romům (ten výrazně přispěl k medializaci Čunkovy osoby). Obrázky nespokojených Romů, které přemístil do takzvaných obytných kontejnerů, prošly v roce 2007 všemi sdělovacími prostředky. Čunek své stanovisko a správnost postupu ohledně vystěhování Romů obhajoval, nicméně k věci se vyjádřil tenkrát i veřejný ochránce práv, přičemž jeho stanovisko bylo titulováno slovy „Vsetín při vystěhování romských rodin pochybil,“ a dále konstatovalo, že „chybělo důsledné vyhodnocování, zjišťování a odstraňování příčin zadlužení romských rodin. Zcela nečinný byl i orgán sociálně-právní ochrany dětí v oblasti zákonem požadované práce s rodinami a v prevenci s cílem zajistit práva dětí na příznivý vývoj a řádnou výchovu. Pochybení byla konstatována i v postupu stavebního úřadu,“ píše se ve zprávě ombudsmana. Hlavní problém přitom nebyl ani tak v samotném přestěhování některých romských rodin, jako spíše naopak sestěhování některých do původního domu na Smetanově, což „je naopak protiintegrační prvek“.

Čunkovi zvonila hrana ale nejvíc, když se ukázalo, že pobíral sociální dávky v době, kdy disponoval značným majetkem – údajně až milionem korun na svém účtu. To je v rozporu s tím, co tehdy hlásal, přičemž jeho diskreditace jakožto vsetínského starosty tím byla dokončena.

Přestože mu policie vlastně nikdy nic neprokázala, nese si jeho osoba stín nedůvěryhodnosti. Měl by takový člověk dál pokračovat ve funkci starosty? To je jistě otázka – jak pro vsetínské voliče, tak pro jeho KDU-ČSL. Spíše je to ale ostuda. A ostudou je to i pro strany, které se s ním spojily.