Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin se stal hrdinou! Bohužel jen pro obyvatele neexistující NDR

Obyvatelé regionů, které byly kdysi součástí NDR, hromadně podporují postoj Moskvy na mezinárodní scéně, píše německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na východě Německa prý občané schvalují politiku prezidenta Vladimíra Putina a chápou příčiny obav Ruska v souvislosti s rozšiřováním NATO.

Zdá se, že už je skutečně zle. Sankce fungují, skvělé vítězství na Ukrajině se jaksi nekoná, rubl klesá, cena ropy taky klesá, takže ani na skvělé nové válečné stroje možná nebude. Tak je potřeba se podívat, kdo ještě ze sympatizantů zbyl. A už se někdo, kromě různých separatistů v „blízkém pohraničí“, našel. Putina podporují obyvatelé již neexistující Německé demokratické republiky.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung našel pochopitelně ohlas na serveru Hlas Ruska a mnoha dalších internetových stránkách. O Vladimiru Putinovi se ve východním Německu mluví prý všude – venku, v rodinném kruhu, v restauracích. „Dalo by se říct, že Putin, na kterého Západ tak tlačí, se stal v očích obyvatel východního Německa jakýmsi hrdinou,“ píše autor Frank Pergande. Je to podivné? Podle autora článku nikoli. „Kolik Němců z východu nebo západu se skutečně vyzná v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou?“ ptá se autor. „Kdo ví, jak se žije lidem na Ukrajině? Co vlastně vědí o Krymu, byli tam vůbec někdy? Kdo z východu Německa dnes pojede do Ruska, jako za časů NDR, kdy lidé chtěli vidět Moskvu. Leningrad a Volhu, protože Paříž, Londýn a Rýn pro ně byly nedostupné?“

Jde údajně o to, že lidi ve východním Německu v první řadě zajímá nikoli Putin a Rusko, ale vztahy Ruska se Západem. „Rusko nabízí vynikající možnost, jak vyjádřit svou skrytou nedůvěru k Západu“, píše novinář.

„NATO, západní vojenská aliance, má vinu na tom, že se rozšiřuje na východ, a Putin na to musel reagovat, aby neztratil tvář. A Ukrajinu potom NATO docela určitě zradí“, myslí si prý lidé na východě Německa. V čem má ta zrada spočívat, není úplně jasné. Buď se Ukrajině něco naslibuje a pak se to nesplní, tak se nemají Rusové čeho obávat, nebo naslibuje a splní a pak to nebude žádná zrada.

Samá bolest

Musí to být přece jen aspoň malá náplast na Putinovy bolístky, kterými už je spasitel země a obránce křesťanských hodnot  a věčně živých tradic KGB pokrytý jako mučedník svatý Šebestián šípy. Teď už zkrachoval i projekt ropovodu South Stream. Aby list FAZ nevypadal jako nějaký Putinův fanouškovský magazín, lze uvést titulek z dalšího článku, který hlásá, že konec projektu ropovodu je Putinova osobní porážka. Text napsal komentátor Michael Martens.

Projekt ropovodu South Stream se dostal do těžkostí. Byl to přitom jeden z ústředních projektů energetické politiky Kremlu. Ruský plyn měl být veden mimo Ukrajinu pod Černým mořem přes Bulharsko a dále přes Srbsko až do zemí Evropské unie. Tento projekt měl mnoho protivníků. Evropská unie narážela na to, že hlavním dodavatelem a provozovatelem celého potrubí má být ruská společnost Gazprom. To byl zčásti technický argument. Po válce na Ukrajině ale hrála politika stále důležitější roli. Nakonec to bylo Bulharsko, které plánu Kremlu udělalo škrt přes rozpočet. Teď podle bulharského prezidenta Bulhaři sice chtějí South Stream, ale jako člen Evropské unie Bulharsko nemůže dopustit, aby bylo vedení vybudováno proti evropskému právu.

Článek o Putinově oblibě, jak každý pomocí zadání několika klíčových slov na internetu snadno zjistí, přejala celá řada serverů v mnoha jazycích, takže se autor nevyslovil do prázdna. Takže se například dočteme, že „istočni Nemci smatraju Putina herojem,“ což je jistě dobře vědět, kdyby to někoho nenapadlo. Ale my to přece všichni dávno víme, vždyť vůdce už vedl letadlem zbloudilé hejno ptáků a při potápění našel amforu, ani na ní nebyly žádné ošklivé škeble. A teď si ještě podmanil srdce lidu NDR. Nad tím musí každý mužik s otevřenou pusou v úžasu ustrnout.

Jen jestli někdo ještě dneska ví, co v ruštině přesně znamená věta: „Kak užasno…“