Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Dva teroristické útoky v Jeruzalémě. Je čas oddělit Palestince plotem

Přestože řada politologů úporně tvrdí, že to, co se nyní děje v Izraeli, NENÍ intifada, palestinští teroristé ukazují, že jde o další organizovanou vlnu útoků na Izraelce.

Východní Jeruzalém, čtvrtek pátého října, čtrnáct dnů po útoku teroristy, který najel autem do lidí čekajících na zastávce tramvaje. Terorista byl palestinský Arab, oběti Židi. Vrah zabil tříměsíční holčičku a třiadvacetiletou ženu ze střední Ameriky, která přijela do Izraele konvertovat k judaismu. Útočníka vypátraly a zastřelily izraelské bezpečnostní složky, Hamás jej vyhlásil za svatého mučedníka.

Od útoku uplynulo čtrnáct dnů, a tak na výročí najel jiný terorista, také palestinský Arab, do izraelských policistů a pak do skupiny lidí - Židů - čekajících na tramvaj. Jednoho člověka zabil, třináct zranil. Policisté útočníka - člena Hamásu - zastřelili, a Hamás jej vyhlásil za svatého mučedníka. Tentýž den deset hodin večer. Tři izraelské vojáky sráží na Západním břehu bílý náklaďák. Palestinský. Řidič uprchl, jeden z vojáků je těžce raněn. Co ještě chtějí propalestinští politologové víc, než pochopí, že Hamás si prostě nedal pokoj a že prohlášení jeho představitele, že začala třetí intifáda, je myšleno smrtelně vážně?

Oproti předchozím intifádám vedených především útoky sebevražedných explodujících atentátníků je tato intifáda bezpečnostními složkami zcela nepředvídatelná a nelze proti ní nijak účinně chránit lidi. Každý palestinský Arab za volantem každého automobilu může být potenciální terorista právě jedoucí spáchat masakr civilistů, ale pozná se to až v momentě, kdy čin spáchá. Jedinou představitelnou prevencí je důsledné teritoriální rozdělení Jeruzaléma, na oblasti, kam se zakazuje vstup Židům (to jest oblasti arabské) a oblasti židovské. To jest území, kam bude zakázán vstup a vjezd Arabům. Jiná prevence teroru vedeného útoky autem do skupin chodců totiž technicky vzato nemůže fungovat. Pokud útočníky neoddělí - jako v pásmu Gazy - plot, budou zabíjet Židy i nadále, a nic jim v tom nezabrání.