Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Martin Aaron horinek

MAREK STONIŠ: Prezident je …

Ten titulek jsem nedopsal. Asi půl vteřiny jsem si sice myslel, že by mohlo být vtipné napsat o prezidentu Zemanovi podobným výrazivem, jakým on sám v nedělních Hovorech z Lán okomentoval třeba vládní návrh služebního zákona. Ale vzápětí jsem to zavrhl, protože bych dobrovolně vstoupil do Zemanova světa a přijal jeho estetiku za normu. Což se opravdu nedá.

Je samozřejmě hrozné, že Miloš Zeman v odpoledním přímém vysílání opakovaně do éteru vypustil vulgarismy čtvrté cenové skupiny. Už z čistě pedagogických důvodů. Stačí si představit, že si Hovory z Lán pustily v autě rodiny s dětmi vracející se z víkendu. „Mami, tati, když tak mluví prezident, proč nemůžu já?“ Jak na to odpovíte? Fackou? Nebohé dítě.

Stejně tak je vlastně nepochopitelné, že médium veřejné služby našeho prvního sprosťáka nevypnulo po zaznění prvního neslušného slova. Mělo prostě strach. Doufejme, že je tedy bude aspoň pokutovat příslušná mediální rada za šíření vulgarismů před desátou hodinou večerní. Aspoň zjistíme, kolik stojí vyslovení jedné… však víte co.

Ale o to koneckonců ani nejde. Koho totiž ještě může překvapit, že mluví jako dlaždič (omlouvám se slušným dlaždičům) prezident, jenž vypije půlku ruské ambasády a pak se přesune na slavnostní vystavení korunovačních klenotů a kterému už je zjevně zcela jedno, co si o něm kdo myslí? Horší je Zemanova vrcholná sprostota, projevující se i ve zdánlivě důstojných situacích. Třeba když zupáckého slovenského populistu Roberta Fica pozve k oslavám nejvýznamnějšího státního svátku, přirovná jej k Winstonu Churchillovi a oba vyznamená nejvyšším českým vyznamenáním. O Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi raději ani nemluvě.

Je příznačné, že svůj příspěvek ke kultivaci prezidentské funkce přednesl Miloš Zeman oděn do flanelové košile z lánské pracovny Tomáše Garrigua Masaryka. Jde o podobný škleb a výsměch, jako když si jiný alkoholik na Hradě – Klement Gottwald – nechal po svém zvolení prezidentem sloužit v chrámu svatého Víta slavnostní mši Te Deum a po ní se odjel poklonit do Lán ke hrobu TGM, jehož demokratickému režimu právě zakroutil krkem.

 

Obálka 45Obálka 45|ReflexEditorial Marka Stoniše a další články o Zemanovi, najdete v novém vydání časopisu Reflex, který vyjde ve čtvrtek 6.listopadu.