Profesor MuDr. Tomáš Zima j

Profesor MuDr. Tomáš Zima j Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jsem hrdý na svého rektora!

Rektor Karlovy Univerzity se zachoval jako statečný člověk, ale také jako správný univerzitní hodnostář. Odmítnutí účasti na oslavách pořádaných Milošem Ovarovičem Zemanem je sice jen gesto - ale gesto hodné muže!

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima bojkotuje Hrad!, neslo se sociálními sítěmi v pondělí před 28. říjnem jako lavina. O co jde? Celá historka začala už před dávnou dobou. Miloš Ovarovič ze svého pobytu mezi čínskými soudruhy vzkázal, že na letošní oslavy svátku naší státnosti - na 28. října - nepozve rektory Mikuláše Beka a Libor Grubhoffera. Jde o trest, který neposlušné akademiské hodnostáře soudruh Zeman trestá za to, že nejsou jeho fanoušky. Mikuláš Bek vloni před volbami nepovolil Zemanovi vystoupit před studenty. Obával se politické agitace na akademické půdě. Zeman se urazil a označil Bekův statečný (a akademické svobody respektující) čin za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zase zastal Martina C. Putny, kterého Zeman nechtěl jmenovat profesorem proto, že Putna nesl v průvodu Gay Pride transparent Katolické buzny zdraví Bátoru. Poté, co záměr Putnu nejmenovat Ovarovič oznámil, Grubhoffer se odmítl zúčastnit v Karolinu ceremoniálu se Zemanem.

Jak se informace, že Beka s Grubhofferem Zeman nepozval, vynořila, ozvali se rektoři UK. Ten současný, Tomáš Zima, který byl nyní na Hrad pozván jako rektor, i ten minulý, Václav Hampl, který byl na Hrad pozván jako senátor. A ve vší slušnosti, taktu a akademické rezervovanosti panu prezidentovi oznámili, že si má trhnout, že nepřijdou.

Děkuji oběma pánům rektorům a jsem hrdý na to, že univerzita, kterou jsem vystudoval, má v čele statečné a rozhodné muže, kteří se v případě, že nemá pravdu, nenechají manipulovat ani prezidentem. Stařecké vrtůšky Miloše Zemana jsou jistě roztomilé, ale to, že diskriminuje některé představitele akademické scény kvůli osobním malicherným antipatiím, je trapné a dětinské zneužití jeho úřadu.

Díky, páni rektoři!