Policisté přivádějí 15. října k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila.

Policisté přivádějí 15. října k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila. Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Politici říkají po vraždě ve Žďáru o duševně nemocných nesmysly. Vůbec netuší, o co jde

Ministryně Helena Válková (spravedlnost) a její kolegové Marcel Chládek (školství) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví) oznámili veřejnosti, jak budou po vraždě šestnáctiletého kluka ve škole ve Žďáru nad Sázavou, řešit u nás problém duševně nemocných lidí. Jsou ale zcela mimo. Pouze populisticky lžou veřejnosti a je to mimořádná ostuda.

Každý, kdo se reálně potýká s tímto problémem (patří k nim i naše rodina), ví, že otázka léčení duševně nemocných je v České republice dlouhodobě zanedbávaná a podceňovaná. Za to nemůže nikdo jiný, než zákonodárci a vlády. Všichni poslanci a senátoři i všechny kabinety od dob listopadové revoluce v roce 1989. Tristní byla situace v tomto medicínském oboru ale už za dob komunismu.

To, co nedokázali ostatní vyřešit za desetiletí, prý ale zvládnou Válková, Chládek a Němeček v podstatě hned. Samozřejmě s pomocí prezidenta Miloše Zemana, který by nemocnou vražedkyni rovnou, jak řekl, sám zabil. To už je něco u hlavy státu vskutku nevídané…

A jaká je realita?

Reforma české psychiatrie je dlouhodobě odkládaná a neřešená. Na skutečně efektivní řešení nejsou peníze. Duševně nemocní lidí jsou vytěsňováni na okraj společnosti. Jsou ostrakizováni a stigmatizováni. Novodobý apartheid je v tomto směru typický.

Když budete například nemocný se srdcem či plícemi, tak stát vám bude na léčení ze zdravotního pojištění dlouhodobě přispívat. Ale v případě psychické nemoci vám bude péče proplacena pouze po určitou dobu. Pak si musíte poradit sami. Ale jak, to už nikdo neříká.

Navíc soudy při stanovování péče, pokud je to potřeba, rozhodují zdlouhavě a mnohdy nesmyslně. Soudci se často obracejí pořád jen na ty samé znalce (například někdy z řad policie, kteří to pouze využívají ke svému obohacování se), kteří nereagují na vývoj nemoci. A ta, jak se ukázalo i v případě nemocné ženy, která vraždila ve Žďáru, se může změnit v podstatě v okamžiku.

Péče o duševně nemocné je v Česku nejenom nedostatečná, ale i nepromyšlená a nejasná. Politici se dnes na problému hloupě přiživují a tentokrát je to o to horší, že do budoucna dokonce ohrožují zdraví některých lidí.