Artur Mas

Artur Mas Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Katalánci odmítají diktát Madridu. Budou o nezávislosti hlasovat „neoficiálně“

Když španělský ústavní soud zakázal Kataláncům referendum o nezávislosti plánované na 9. listopadu, zdálo se, že stále silnější separatisté mají smůlu. Nyní ale předseda katalánské vlády Artur Mas oznámil, že místo zakázaného referenda uspořádá „neoficiální konzultaci“. Výsledek se očekává stejný – tedy podpora osamostatnění od Španělska.

Podle ústavního soudu španělská ústava nedovoluje Kataláncům samostatně rozhodovat o svém osudu, takže legálně může o změně státoprávního uspořádání rozhodnout jen parlament v Madridu, nebo referendum, které by proběhlo na celém území státu. V obou případech je jasné, že nezávislost by Kataláncům neprošla.

Je v tom zásadní rozdíl například od Velké Británie, kde ostatní části země nechaly demokraticky hlasovat Skoty v září o své nezávislosti. Ta byla většinou hlasů odmítnuta. Madridská vláda ale na rozdíl od Britů postupuje systémem nátlaku.

Předseda autonomní katalánské vlády Artur Mas, který prosazuje osamostatnění, však na tiskové konferenci oznámil, že jeho regionální vláda uspořádá v původním termínu 9. listopadu „konzultaci“, ve které občané starší 16 let budou moci ve volebních místnostech vyjádřit „neoficiálně“ svůj názor na samostatnost regionu. Otázka bude znít: „Chcete, aby Katalánsko bylo státem? Ano, nebo Ne?“ Kdo zaškrtne Ano, bude odpovídat ještě na druhou otázku: „Chcete, aby takový stát byl nezávislý?“

Artur Mas má ještě jeden trumf v rukávu. Kdyby opoziční strany chtěly referendum bojkotovat, je připraven vypsat předčasné volby do katalánského parlamentu a pojmout je jako hlasování o nezávislosti. Představuje si, že by se strany, které jsou pro osamostatnění, spojily do jednoho bloku a šly by do voleb s jedním heslem ve prospěch nezávislosti.

Katalánsko je autonomní region Španělska čítající 7,5 milionu lidí. Má sice řadu pravomocí a vlastní parlament, nemůže ale samostatně určovat daně ani zahraniční politiku. Výrazně se ale podílí na ekonomice země, což Katalánci považují za problém, protože podle nich dotují chudší regiony Španělska.