Gaza

Gaza Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Koupíme Palestincům nové rakety?

Sotva v Egyptě skončila dárcovská konference pro Gazu, oddechl jsem si. Hamás bude mít peníze na nové zbraně, aby mohl dál střílet na Židy! Jenom z USA jim pošlou v přepočtu víc než čtyři miliardy korun.

Připomeňme si nejprve události, které vedly k tomu, že Gaza nyní skutečně potřebuje trochu opravit. Na začátku byla vražda tří židovských mladíků, které z rasisticko-politických důvodů (protože byli Židi a Izraelci) zavraždili terorisé Hamásu. Po vraždách přišla na řadu raketová kampaň Hamásu proti izraelským civilním cílům. Následovala operace Ochranné ostří, která měla raketovou palbu zastavit.

Při operaci bylo zničeno či pobořeno obrovské množství budov, včetně škol OSN. Důvod byl jednoduchý: Hamás v okolí obytných budov a ve školách OSN přechovával v muničních skladech zbraně a odpaloval ze škol, obytných bloků a jejich bezprostředního okolí rakety.

Organizace spojených národů umístění útočných systémů teroristů dosud nevyšetřila. Svět se nedozvěděl, jak to, že budovy OSN, která by měla garantovat mír, slouží jako muničák teroristům. Svět se nedozvěděl ani to, jak podobnému zneužití pomoci bude OSN do budoucna bránit.

V sobotu proběhla v Egyptě konference dárců, kteří chtějí postavit pásmo Gazy po válce na nohy. Do Gazy pošlou USA 212 miliónů dolarů (cca 4,6 miliardy korun). Další miliardu dolarů věnuje Katar. Přispějí i Emiráty, Anglie a samozřejmě i my - EU. Hodlá vyčlenit dokonce více než 450 milionů eur. Evropská unie je považována za největšího dárce. Loni dala EU PásmuGazy 1,3 miliardy eur. Dárci se sice zaštiťují proklamací, že se k penězům, co budou do Gazy posílat, nedostane Hamás, ale vzhledem k tomu, že Hamás Gazu ovládá, není reálné, že by se tak nestalo. Dárci nemají žádné účinné prostředky, jak to ohlídat. Peníze půjdou do Gazy i přesto, že se zneužití mezinárodní pomoci a využití budov OSN Hamásem k boji proti Izraeli nevyšetřilo.

Takže se dá úspěšně předpokládat, že v Gaze vyroste spousta nových škol a obytných domů, které budou mít v každé učebně a každém bytovém jádře zabudovanou odpalovací rampu pro rakety. Že Hamás nechá za peníze dárců prokopat další desítky tunelů do Izraele, a že si teroristé nakoupí takových nových raket na ostřelování civilních cílů v Izraeli, že budou všechny dárcovské země valit bulvy. Tento typ pomoci Gaze - posílat tam peníze - nefunguje již šedesát let, a proto bychom od něj měli upustit. Jedinou zárukou užití dárcovských peněz ve prospěch civilistů, a ne teroristů je, když bude mezinárodní pomoc pásmu Gazy koordinovat a hlídat Izrael.