Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Pavel Hofman

PAVEL ŠAFR: Velká města jsme předali Babišovi, pravice selhala. Liberální režim se rozkládá

Je skutečně šokující, že si lidé z pražské ODS v noci ze soboty na neděli pod vlivem volebních výsledků na Facebooku gratulovali a radovali se, že jejich strana se svými jedenácti procenty v hlavním městě ještě zcela nevymřela. Neumřít, to je dnes velký výkon!

Stejně tak je uspokojení zcela nepatřičné u TOP 09, jakkoli získala v Praze 20 procent. Knížecí hnutí ztratilo metropoli a předalo ji Andreji Babišovi.

Aby neměl člověk depresi, může si výsledky komunálních voleb člověk vykládat různě. Celý fatální vývoj České republiky od slavné prezidentské volby si jistě můžeme vysvětlit jako normální proces demokratického vládnutí. A to je přesně ta nejhorší chyba, kterou zde dělá většina intelektuálů, novinářů a dokonce i politologů. Nic normálního se zde neděje. Před našima očima se rozkládá liberální režim a na jeho troskách slaví a tancují nebezpeční populisté.

Konec liberalismu

Letošní komunální volby završily rozklad tradiční liberální politiky. Stalo se to, že Andrej Babiš (jeho najatými herci se odmítám zabývat) dobyl Prahu, kterou mu na stříbrném podnose darovala TOP 09 spolu s ODS. A ČSSD mu darovala Brno. Obě metropole tak dostal jako dárek, aby toho neměl málo. Na lavici poražených sedí všichni ostatní. A skunci z tradičních stran, kteří se domnívají, že se na aktuálním úspěchu ANO mohou přiživit v budoucích koalicích, budou jen v roli trapných služebníčků.

To, čemu jsme otevřeli dveře, ještě tak docela neznáme, ale kdo chce, ten vidí, s čím máme tu čest. Jde o to, jak si definujeme hnutí ANO. Optický nátěr vypadá tak, že jde o protestní hnutí plné nových neokoukaných tváří s americkými úsměvy a se západním tahem na branku. Prostě to dokážou!

Ve skutečnosti jde o zcela nevídaný podnikatelský projekt jednoho muže, který i kdyby byl tím nejhodnějším člověkem na světě, tak jeho ohromná ekonomická, politická a mediální moc je sama o sobě útokem na liberální demokracii. A to, co se stalo za pouhý rok s českými médii, dobře ukazuje, že nemá jen tu hodnou tvář a svoji moc umí používat. Zkrotil zcela nevybíravými metodami kritickou žurnalistiku, dosadil na šéfredaktorské posty své patolízaly a dosáhl toho, že jeho vládu nad Českou republikou, českým byznysem a evropskými dotacemi nekomplikuje ve větší a významnější míře žádná špatná nálada. Lidé tak mají pocit, že už je líp.

Stejný princip zalehnutí celého prostoru pak Babiš používá ve volební kampani. Nemusí mít vůbec co nabídnout, žádný program není důležitý a ani výběr herců na billboardy není moc podstatný. Podstatné je bezchybné zvládnutí reklamní kampaně. A také skutečnost, že nikdo jiný to už neumí a ani na to nikdo jiný nemá tolik peníze. Po technické i finanční stránce prostě vůbec nikdo nesahá Babišovi ani po paty.

Nástup uzurpátora

Nástup uzurpátora je vždy věcí zásadní morální zodpovědnosti těch, kdo mu jeho mocenský vzestup umožňují. Je to zodpovědností ODS, která si nechala od jakobínských médií vnutit slabomyslnou optiku, že je tady tou nejhorší stranou a má se neustále omlouvat. TOP 09 ještě stále trochu parazituje na hříšném image ODS, ale tyto volby ukázaly, že tady už pramen živé vody vyschl. Když pak nabízí Pražanům Hudečka, tak má, co ji patří.

Politici ČSSD i KDU-ČSL nesou speciální díl zodpovědnosti za fenomén Andreje Babiše, protože ho legitimizují tím, že mu ministrují u moci a podporují jeho antikorupční revoluci. Jakoby nechápali, že tato ideologie je motorem jeho mocenské manipulace, na níž se oni sami nijak nepřiživí. To, že je pro sociální demokracii přijatelnější Babiš než tradiční strany občanské pravice, je ukázkou její naivity a zbabělosti. A také nedostatku pudu sebezáchovy.

Takže jsme tu měli další volby, další svátek demokracie. A nevšimli jsme si, že je to ve skutečnosti svátek peněz a manipulace. Pak si ten výprask ale opravdu zasloužíme.